Oбявиха номинациите за "Златен глобус 2012"! Виж фаворитите!

Pinterest LinkedIn +

Кои са най-добрите филми на отминаващата 2011 година?! Ако съдим по традицията, претендентите за "Златен глобус" (Golden Globe Awards), които бяха обявени от Холивудската асоциация на чуждестранната преса (HFPA), ще са основните фаворити и на предстоящите Оскари.

Изненадващо, първенец се оказва комедията на френския режисьор Мишел Хазанавичус (Michel Hazanavicius) – "Артистът" (The Artist), която е номинирана в цели шест категории – "Най-добра комедия или мюзикъл", "Най-добра мъжка роля в комедия", "Най-добра второстепенна женска роля в комедия", "Най-добър режисьор", "Най-добър сценарий" и "Най-добра музика".

Филмът, който (за съжаление) родните киномани все още не са дочакали у нас, се съсредоточава върху светския живот в Холивуд в края на 20-те години на миналия век. Звездата в него е актьор, чиято кариера започва да залязва, а той отчаяно прави опити да се задържи на върха. 

The Artist

Далеч по-очаквано, сред фаворитите се нарежда и комедийната драма The Descendants на Александър Пейн с Джордж Клуни (George Clooney), която е с пет номинации - толкова, колкото има и "Южнячки" (The Help) на Тейт Тайлър.

Сред останалите заглавия, които ще се борят за "Златен глобус 2012", са режисьорският опит на Джордж Клуни – The Ides of March, пълната със звезди романтична комедия на Уди Алън (Woody Allen) – "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris), спортната драма с Брад Пит – Moneyball и др.


Официалната церемония по раздаването на "Златен глобус 2012" ще се състои в средата на януари в Лос Анджелис, а водещ ще бъде комикът Рики Джервейс, който въпреки че нашумя с доста скандалните си коментари миналата година, отново е избран да дирижира шоуто в хотел "Бевърли Хилтън".


Сподели.