Обявиха номинациите за Brit Awards 2006

Pinterest LinkedIn +

При обявяването им вчера (10 януари), косовският миротворец Джеймс Блънт (James Blunt) и рок групата Kaiser Chiefs (на снимката) се сдобиха с най-много номинации за ежегодните Brit Awards 2006 - по пет всеки. Статуетките ще бъдат връчени за 26-ти път в историята на 15 февруари.

Ако спечели наградата в единствената категория, в която е номиниран - за британски изпълнител, Brit колекцията на Роби Уилямс (Robbie Williams) ще набъбне до безпрецедентните 15 статуетки в тотал.

До момента 28-годишният Джеймс Блънт няма нито една. През изминалата 2005-та година той се превърна в звезда благодарение успеха на третия си сингъл - "You're Beautiful" от дебютния си албум "Back To Bedlam". Сега той е претендент в 5 от 15-те конкурсни категории на най-престижните британски награди за музика - за изпълнител, британски албум, сингъл, пробив и поп артист.

Kaiser Chiefs, които засега също имат само един албум в дискографията си, са пряка конкуренция на Блънт в  две от петте категории, в които са номинирани - за пробив и албум - "Employment". Останалите три са за рок артист, концертна група и британска група.

Като напълно "оправдан" определя броя на номинации за Kaiser Chiefs фронтменът на групата, Рики Уилсън (Ricky Wilson), коментирайки събитието пред BBC News: "Не казвам, че не сме изненадани, но не мисля, че хората ще бъдат."

"Не считам Джеймс Блънт за наш основен съперник", допълва сръчно боравещият с метафорите Уилсън, сравнявайки певеца с "тебешир", а групата си - със "сирене".

Със сравнение, но на футболна тематика, си служи и Ричард Арчър (Richard Archer), вокалистът на друга номинирана група - английската рок банда Hard-Fi, давайки отчет пред същия микрофон. От него може да се отсъди, че вълнението му в най-голяма степен се дължи на факта, че номинацията Най-добра британска група поставя Hard-Fi в пряка конкуренция с Coldplay.

"Coldplay са като Манчестър Юнайтед, или пък Челси, докато ние сме Брентфорд (втородивизионен клуб, бел.ред). Предстои ни четвъртфинал срещу отбор от A група (Premiership), само че докато ние имаме шансове да влезем в нея, те може и да изпаднат."

Името на Coldplay фигурира в списъците на четири от общо 16-те категории, победителят в последната от които е известен - Пол Уелър (Paul Weller), за Цялостен принос. Крис Мартин (Chris Martin) и компания са отличени за група, качеството на концертните си изпълнения, сингъла "Speed Of Sound" и албума, на който принадлежи - "X&Y".

На четвърто и пето място в класацията по брой на номинации за Brit Awards 2006 са съответно Мадона (Madonna), канадската инди група Arcade Fire и шотландката KT Tunstall. На 15 февруари Мадона ще затаи дъх при обявяването победителя в категориите поп изпълнител, интернационална солова изпълнителка и интернационален албум. Arcade Fire също подготвят три благодарствени речи - за категориите Пробив, интернационални група и албум - "Funeral".

30-годишната KT Tunstall също е номинирана за пробив, както и за изпълнителка, въпреки че кариерата й датира от над десет години. Заслугата според третата й номинация е на качеството на лайв изявите й.

Завърналата се след 12-годишно отсъствие Kate Bush, два пъти по-младите от нея Charlotte Church, Katie Melua и Natasha Bedingfield, Anthony and the Johnsons, Will Young и Ian Brown, анимационната група Gorillaz и рок ветераните U2 са сред останалите номинирани за 26-тите награди Brit.

Никой от тях няма да се изяви наживо по време на церемонията, за разлика от Coldplay, Kaiser Chiefs, KT Tunstall, Блънт и едни от най-големите настоящи звезди от американската сцена - Кание Уест (Kanye West) и Кели Кларксън (Kelly Clarkson). Неин домакин за четвърти път ще бъде знаменитият ТВ и радио водещ Крис Еванс (Chris Evans)

Подробен списък с номинираните по категории ТУК.

Сподели.