Сръдни около номинациите за Brit

Pinterest LinkedIn +

Още преди официалното обявяване на номинациите за престижните награди Brit, около тях се завихри серия разправии.

След като стана ясно, че албумът на Oasis, Don’t Believe The Truth, няма да е сред номинираните за най-добър албум, се появиха слухове, че братята Галахър (Gallagher) ще си вземат куклите и парцалките и нито ще пеят, нито ще се появят на церемонията на 15 февруари в Лондон.

Очаква се Oasis да са номинирани в категориите “най-добро изпълнение наживо” и “най-добра рок група” но изглежда двамата братя са се обидили, че са ги пропуснали в селекцията за “най-добър албум” и “най-добра група”.

“Ноел (Noel) и Лиъм (Liam) нямат намерение да се появят на церемонията, защото считат за подигравка, че не са сред номинираните за най-добър албум. За Ноел това е голям шок, защото много искаше да види как Пол Уелър (Paul Weller) ще си получи наградата за цялостни постижения”, казал вътрешен човек от наградите, цитиран от таблоида The Sun и сайта Gigwise.com.

Предполага се, че номинирани за най-добър албум ще бъдат Coldplay с “X&Y”,  Gorillaz за  “Demon Days” и най-вероятно  Goldfrapp със “Supernature”.

Междувременно, номинациите в категорията за най-добро изпълнение наживо предизвикаха възмущението и гнева на част от журито на наградите. Фактът че сред избраните не са допуснати легендарните Pink Floyd (на снимката), които се събраха след повече от 20 години раздяла, за да свирят на благотворителния концерт Live8 миналото лято и с изпълнението си направиха грандиозен финал на концерта, бе определен като “смехотворен”.

“Това е смешно”, е казал член на журито цитиран от вестник Independent. “Изпълнението на  Pink Floyd беше едно от най-обсъжданите събития в музикалния свят през 2005 г.”

Според вестника, повечето от участниците в журито са препоръчали включването на  Pink Floyd, както и на Роби Уилямс (Robbie Williams), който също участва в концерта, но не е в селекцията.

Официалното обяснение било, че за да бъдат включени, е трябвало да са свирили пред публика, която си е платила билет, а Live8 бил на практика безплатен. 

Концертът Live8, организиран от сър Боб Гелдоф (Bob Geldoff), за да привлече вниманието към бедността в страните от Третия Свят, се състоя в 8 града по света на 2 юли. В него участваха над 1000 изпълнители, бе излъчен от 182 телевизионни мрежи, по Интернет и бе гледан от милиони зрители.

В крайна сметка, в надпреварата за най-добро изпълнение на живо за наградите Brit са включени Oasis, KT Tunstall, Kaiser Chiefs, Coldplay и Franz Ferdinand.

Сподели.