Обявиха 04.04. за "Ден без тролове"

Pinterest LinkedIn +

Инициативата „04.04. - Ден без тролове", предложена от Центъра за анализ и кризисни комуникации (ЦАКК), се провежда за първи път днес.
 
Своеобразният ден на тишината в социалните мрежи цели да привлече вниманието на всички върху необходимостта от чистота на информационната среда, а също и върху така наречените „тролове", които ѝ вредят. Явлението, свързано с платени или провокирани коментатори, се наблюдава от преди десетина години, разви се до нови крайности по време на пандемията от 2020-2022 г. и ескалира още повече с началото на войната и жестоката агресия на Русия в Украйна.

Вредите и дефектите в информационната среда, които често се случват заради тролове и върху които инициативата се стреми да привлече внимание, са следните:

· използване на десетки хиляди фалшиви профили;

· множество платени или провокирани хора, които разбиват разговорите и унищожават смисъла от комуникациите;

· използване на опорни точки и повтарянето им до полудяване;

· обиди, вербално насилие, подигравки и нападане на лична основа;

· тиражиране на полуистини, както и на препратки към и опити за сравнения с исторически събития, които нямат почти нищо общо с реалността днес;

· използване на логически манипулации, като „уотабаутизъм“ и други;

· окупиране на медийни чатове и коментари с несъдържателна информация;

· тотално изоставяне на правилата и нормите за възпитание и културно поведение;

· целенасочено инфилтриране на всякакви недоказани твърдения и конспиративни теории;

· подигравка със скръбта на хората, смеещи се емотикони под новини за загинали хора;

· в крайна сметка – опити за подмяна на цивилизационния избор на страната и народа ни.

Инициативата предлага на медии, страници, групи и лични профили да спрат възможността за коментари под постовете си в социалните мрежи. Целта е да се даде ясен знак, че е необходимо сериозно да се променят протоколите и разбирането на провеждане на онлайн комуникации. Инициативата дава възможност и за ограничена подкрепа, като вместо за цял ден, коментарите може да бъдат ограничени от 4:04 ч. следобед за 40 минути.

 
Подкрепа дотук са заявили много медии като бТВ, Нова ТВ, БНТ, България ON AIR, 24 часа, Дневник, Банкер, Форбс България, Актуално, Dnes.bg, BGlobal, InGlobo, БНР Радио Стара Загора, ТВ Загора и други, както и други страници и групи в социалната мрежа.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.