НСБОП: "Ако сте пирати, ще ви дойдем на гости"

Pinterest LinkedIn +

Представители на Националната Служба за Борба с Организираната Престъпност (НСБОП), Столичната Следствена Служба и неправителствени организации, защитаващи носителите на авторски права в България, обявиха днес на пресконференция в София резултатите от съвместна си полицейска операция и началото на нов етап в борбата с пиратството.

По време на операцията, извършена на 3 и 4 май в София и насочена към потребители на най-големия български торент тракер за филми, игри, софтуеър и музика, Arenabg, са заловени трима души от София, които са качвали огромни количества информация през тракера.
 
Потребителят pupiredd, например, е качил малко над 17 TB данни и е свалил над 8 TB. Друг потребител, Alex830515, който според властите е бил и модератор на тракера, има забележителния коефициент от 91.38, и е качил близо 14.7 TB срещу свалени 164.26 GB. Третият заловен потребител, dankopicha, също има впечатляващ коефициент – 70.08, натрупан от качването на 8.46 TB.
 
В домовете на тримата са намерени компютри в работен режим, които “сийдват” (дали са достъп за даунлоуд на определени файлове), както и много дискове със записано на тях пиратско съдържание, оценено на десетки милиони долари. Ако вината на тримата бъде доказана, те могат да получат до 5 години затвор. На въпрос дали тримата нарушители са получавали парично възнаграждение за качването на нелегално съдържание от собствениците на Arenabg, бе отказан коментар.
 
Явор Колев, главен експерт на НСБОП по киберпрестъпленията, заяви на пресконференцията, че рано или късно съществуването на свободните (free) сървъри и торент тракерите в България ще бъде преустановено. Той обясни новия подход в борбата с кражба на продукти с авторски права, с факта, че по този начин ще се намали предлагането на нелинцензирани материали и съответно даунлоуда им.
 
“За пръв път в България се предприемат действия срещу торент тракери”, каза Колев. “Като спрем разпространението, ще спре и даунлоудa.” Колев поясни, че за момента “потребители, които дърпат от външното интернет пространство”, не представляват интерес за тях и че усилията им ще бъдат насочени срещу разпространителите в България.
 
Той се закани, че този път действията на властите няма да са кампанийни и няма да бъде “чудо за три дни”. “Съветвам всички да си прегледат папките по фрий сървърите за нелегално съдържание и евентуално какво сийдват в момента”, каза Колев.
 
Свeтослав Василев, заместник директор на Столичната Следствена Служба, заяви, че, въпреки трудното получаване на разрешения за обиск в домовете на предполагаемите нарушители, това няма да спре борбата с пиратството.
 
Представители на неправителствените организации, защитаващи носителите на авторски права в България, изразиха по време на пресконференцията задоволството си от новите мерки, предприети от властите.
 
Станислава Армутлиева, председател на Българската Асоциация на Музикалните Продуценти (БАМП) обаче обърна внимание, че напоследък “пиратите нямат никаква милост и към българските музиканти” и обясни “ниското качество на българската музика” с ширещото се пиратство.

На въпрос на Avtora.com дали не е мислено за бизнес модел, подобен на iTunes, където български артисти да предлагат своята продукция за легален платен даунлоуд срещу някаква символична сума, тя отговори, че нямало такава възможност и че методите за разплащане били такива, че “голяма част от сумата остава в мобилните оператори и за нас няма да остане почти никаква печалба”. 
 
Велизар Соколов, юридически представител на Сружението на Издателите на Бизнес Софтуеър, също каза, че едва ли този модел би работил в България.
Сподели.