Борбата срещу пиратството в Интернет продължава на нови фронтове

Pinterest LinkedIn +

Нова вълна от мерки срещу музикалното пиратство в Интернет беше обявена на 17 октомври. Тя е инициирана от Международната федерация на звукозаписната индустрия IFPI (Interational Federation of Phonographic Industry).

IFPI има представителство и в България, в лицето на организацията БАМП (Българска Асоциация на Музикалните Продуценти).

Във връзка с тази нова вълна от мерки срещу пиратството са заведени над 8000 нови съдебни дела в 17 различни страни, като за първи път такива дела се водят в регионите с най-голямо разпространение на музикалното пиратство – Южна Америка и Източна Европа. До този момент в целия свят (освен САЩ) са заведени над 13 000 дела, насочени срещу Интернет-пиратството.

Такива дела и дознания вече се водят и в България. 

Над 2300 души вече са заплатили санкции за нелегална обмяна на файлове, средно в размер 2420 евро. Сред засегнатите от действията на IFPI има хора с най-разнообразен социален статус и професия - от лаборант от Финландия до германски пастор.

Голяма част от засегнатите от кампанията са родители, чиито деца са се занимавали с музикално пиратство в Интернет. В един от драстичните случаи майка накарала сина си да продаде собствената си кола, за да покрие глобата за незаконен обмен на файлове.

Законовите действия са фокусирани върху дейността на т-нар up-loaders – хора, които осигуряват достъп до незаконно музикално съдържание в Интернет, без съгласието на собствениците на правата. Индустрията насочва усилията си към ограничаване дейността на ъплоудери, използващи неоторизирани P2P услуги, включително BitTorrent, eDonkey, DirectConnect, Gnutella, Limewire, SoulSeek and WinMX.

Мерките срещу незаконната обмяна на файлове се провеждат в Аржентина, Австрия, Бразилия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Хонг-Конг, Исландия, Ирландия, Италия, Мексико, Холандия, Полша, Португалия, Сингапур и Швейцария.

Изследване на индустрията сочи също, че един от най-силните мотиви за отказ от теглене на пиратски файлове от Интернет е страхът от компютърни вируси, наред с този от законово преследване.

Паралелно със законовите мерки, в 15 от посочените държави се провеждат и специални кампании за обучение на родителите. Тяхната цел е да изострят вниманието към заниманията на децата в мрежата, които могат да доведат до законови санкции за родителите.

БАМП ежемесечно събира инфомация в размер на около 3 000 музикални файла (MP3) и изпраща предупредителни сигнали до собствениците на най-големите фрии-сървъри в България, както и други такива, относно наличието на незаконно съдържание, намиращо се на техните сървъри, с искане същото да бъде заличeно.

БАМП съсредоточава все повече усилия в борбата с Интернет пиратството, тъй като в резултат на съвместната дейност на Асоциацията и компетентните държавни органи вече се наблюдава тенденция за трайно намаляване на физическото пиратство в столицата. 

Сподели.