Хвърлиха "мрежа” върху световното пиратство

Pinterest LinkedIn +

Американското правителство и представители на гейм индустрията нанесоха мощен удар върху пиратските видео игри в САЩ.

Основна цел на обиските и арестите, обхванали 16 щата, са лица и фирми, които произвеждат мод-чипове за най-популярните конзоли като Xbox 360, PlayStation 2 и Nintendo Wii. Въпросните чипове позволяват да се четат пиратски дискове с копия на игрите за горните платформи.

Акцията стана известна като "Operation Tangled Web" („Операция Мрежа”). Едва ли е случайно, че серията арести идва след задържането на Фредерик Браун (Frederic Brown) от хай-тек полицейски отдел в Сан Диего в края на юни тази година. Браун беше уличен в продажба на пиратски заглавия и модифицирани конзоли, след като рекламирал „услугите” си в интернет.

Непосредствено след „Операция Мрежа”, ЕSA (Entertainment Software Association) приветства успешните удари на правителствените агенти.

ЕSA е най-голямата асоциация на гейм-производители в света и в нея членуват компании като Activision, Electronic Arts и Microsoft. Според президентът на сдружението, Майкъл Галахар (Michael Gallagher), гейм-индустрията търпи близо 3$ милиарда загуби годишно от кражбите на интелектуална собственост.
Сподели.