Кирил Христов (mp3.bg): "Ние сме легалната алтернатива на пиратството!"

Pinterest LinkedIn +

Отскоро и у нас лицензирана музика може да се тегли легално от интернет. Последната инициатива в тази посока идва от сайта mp3.bg, който анонсира договор, сключен с компанията "Ка мюзик плюс".

"Това е уникална за българския музикален бизнес инициатива -  похвалиха се от mp3.bg - По този начин продажбата на музика в България започва да се доближава все повече до световните стандарти в индустрията, като това е и крачка напред в борбата с пиратството на интелектуална собственост".

Относно развитието на търговията с легални mp3 файлове на въпроси на Avtora.com отговори Кирил Христов - управител на mp3.bg.

Avtora.com: Здравейте, г-н Христов! Как дойде идеята за тази инициатива и по какъв начин става закупуването на песни всъщност?

Кирил Христов: Ние отдавна работим по тази идея и това е само началото. А самото закупуване става по всички възможни начини, които съществуват в България - sms, кредитни карти, дебитни карти, e-pay, банков трансфер - на който както му е удобно.

Едно западно парче в mp3.bg струва 2 лв., но има албуми с 12-15 песни, които се продават за 6 лв., което е много по-евтино, отколкото ако си закупиш албума на носител от магазин. Получаваш и всички ремикси на едно парче - дори и да са 15-16 ремикса.

Българските песни са по 0,99 ст., но не ние определяме цените - ние сме просто дистрибуторът.

Avtora.com: Имате ли някакво наблюдение в момента колко хора в България плащат за музика?

К.Х.: В световен мащаб на всяка легално свалена mp3-ка се падат около 20 нелегално свалени. В България съотношението е едно към няколко хиляди нелегални даунлоуда.

Avtora.com: Кой ще спечели най-много от легализирането на музикалния даунлоуд - артистите, феновете, музикалния бизнес?

К.Х.: При всички положения печели и музикалният бизнес, и феновете. В един сайт като нашия те знаят, че могат да открият това, което търсят, а не да си губят времето по пиратски сайтове. Ние не ги караме на сила да купуват музика. Но ако някой иска да подкрепи дадена група или изпълнител като закупи легално музиката им, може да го направи. Факт е, че има вече такива хора, които се чувстват добре от това да платят за едно парче, вместо да си го свалят от някой пиратски сайт. По този начин помагат на българската музика.

Avtora.com: А как ще накарате хората да плащат за нещо, което са свикнали да им е безплатно досега?

К.Х.: Гарантирам, че качеството на легално свалената mp3-ка е много по-добро. Освен това има всякакви хора и трябва да има място за всеки - всеки трябва да бъде свободен да направи своя избор, а досега е нямало такава възможност.

Avtora.com: Планирате ли инициатива или кампания, която да накара хората да разберат, че трябва да започнат да плащат за това, което получават?

К.Х.: На хората постоянно им се говори за пиратство и досега нямаше никаква легална алтернатива. Просто нямаше друг начин. Но ние не сме някаква интелектуална полиция, която да ходи да ги гони за това, което правят - всеки е свободен да реши сам за себе си дали се чувства по-добре като открадне.

Проблемът по-скоро е в това, че повечето хора не разбират значението на факта, че крадат интелектуална собственост. Но ние сме просто един магазин, така че по-скоро самите музикални продуценти трябва да се съсредоточат върху разяснителни кампании по въпроса за авторското правo и интелектуалната собственост.

Сподели.