Новото лице на телевизията, или как скоро онлайн ще е по-интересно отколкото в ефир

Pinterest LinkedIn +

Светът на телевизията се променя. В това спор няма – тази промяна тече от години и на този етап вече е пределно ясно: тя трябва да се промени драстично, за да се подчини на изискванията на новото време или да отмре като архаична форма на развлечение и медия.

Трансформацията, разбира се, няма да е лесна и няма да се случи за една нощ, но посоката е ясна – непрестанният натиск за увеличаване на интерактивните възможности, опцията за обратна връзка с прекия потребител – зрителя, обогатяването на традиционните ТВ програми с много допълнителни съвременни екстри отдавна е отъпкал верния път и той е един – онлайн!

Големите телевизионни мрежи започват ясно да осъзнават това, което хай тек производителите от години им намекват с интегриране в HDTV моделите си от последно поколение на така наречените "Smart" функции – възможности за осъществяване на интернет връзка и директно сърфиране от телевизора без нужда от допълнителни устройства.

В същото време услуги за on demand (по заявка) онлайн поточно разпространение на съдържание като Netflix и Hulu непрекъснато "дишат във врата им", допълнително увеличавайки натиска за иновации.

Отскоро подобни алтернативни медии дори направиха следващата логична стъпка напред, за да се освободят изцяло от зависимостта си от големите ТВ мрежи и налаганите от тях маркетингови модели.

Netflix например вече финансира изцяло собствено съдържание, което излъчва по свой собствен метод, независим от установения модел на разпространение. След сравнително успешният минисериал Lillyhammer неотдавна мрежата взриви интернет с уникалния House of Cards – високобюджетна продукция, зад която стоят имена като Дейвид Финчър, Кевин Спейси и Робин Райт.

Уникалното тук е, че първо става дума за сериал, изцяло продуциран от Netflix. Второто е, че вместо по-обичайната "per week" (веднъж седмично) схема на излъчване мрежата пусна всички 13 заснети епизода от първия сезон на сериала за сваляне в деня на премиерата му.

Макар и нетрадиционен, този подход засега се оказва изненадващо успешен и за рекордно кратко време изстреля House of Cards в челните места на класацията за сериали на IMDB.

Вдъхновени от този (и други по-скромни) примери, BBС неотдавна обявиха, че възнамеряват да предприемат революционна стъпка за разчупване на класическия модел за разпространение на ТВ съдържание. Компанията сподели намеренията си да излъчи (засега пробно) над 40 часа оригинални продукции онлайн. При това тя ще го направи ексклузивно през нейната iPlayer мрежа преди въпросното съдържание да бъде излъчено в ефир.

Ако подобна инициатива се окаже успешна, в дългосрочен план тя може да промени изцяло представите ни за телевизия и да прекрои из основи навиците на милионите ТВ зрители по света. Това би означавало край с фиксираните часове за излъчване и тромавия (а, честно казано, вече и доста архаичен) модел "веднъж в седмицата".

На практика поточното разпространение онлайн ще позволи на зрителя сам да състави своя собствена програмна схема, независима от тази на съответната ТВ мрежа. Да гледа каквото иска, когато иска, в удобно за него време и съобразно собствения си бюджет (предвид факта, че вероятно подобни услуги ще са на принципа "pay per view" – плати, за да гледаш).

Голям плюс вероятно ще е и опцията за скъсване веднъж завинаги с един от най-големите и досадни проблеми на ефирния модел на разпръскване – вбесяващото на моменти "прекъсване за реклами".

Залозите, разбира се, са големи, тъй като телевизията в крайна сметка е и бизнес и цената, на която ще се предложат подобни услуги, трябва да е много добре премислена.

Въпреки това ако ВВС заложи на модела Netflix – т. е. разумна себестойност и безкомпромисно качество на предлаганата продукция (например новия сезон на феноменалния Sherlock), успехът на този все още пионерски подход е гарантиран.

А ако той успее, нищо чудно скоро онлайн да е значително по-интересно отколкото в ефир.

Сподели.