Новите приключения на "Пчеличката Мая" - завръщането на една класика

Pinterest LinkedIn +

Една от най-обичаните анимационни поредици, "Пчеличката Мая" е вдъхновена от едноименната книжка на немския писател Валдемар Бонзелс (Waldemar Bonsels). Любимка на няколко поколения, Мая е най-известната пчеличка в света, историята й е повече от интересна и тепърва й предстоят много нови приключения.

Помните пчеличката Мая, нали? Не се поддавайте на носталгия, защото симпатичната и любопитна Мая отново е тук. Освен на големия екран и в новите епизоди на анимационната поредица, вече можете да я откриете и в поредица книжки.

Преди да се насочим към новите приключения на Мая обаче, ще ви разкажем малко повече за нейната история. Всичко започва, когато през 1912 година немският писател Валдемар Бонзелс пише книгата "Приключенията на пчеличката Мая".

Най-популярната адаптация по книжката на Бонзелс е японската анимационна поредица "Пчеличката Мая", която се появява през 1975 година и от тогава досега е дублирана на повече от четиридесет езика и излъчвана по цял свят. Тя обаче не е първата екранизация по историята.

Мая се поява за пръв път на екран още през 1924 година във филм, създаден от един немски фотограф. През 2005 година лентата е "реставрирана" и излъчена във Финландия и Германия. Няколко години по-късно, през 2012 година, независимата филмова компания Студио 100 прави римейк на превърналия се в класика японски анимационен сериал.

Новите приключения на Мая са в 78 епизода, продадени в аванс на 150 държави. Вероятно именно техният успех е причината от Студио 100 да решат да пренесат историята на чаровната пчеличка и на големия екран.

Така стигаме и до прекрасната илюстрована поредица книжки, която е подходяща не само за най-малките читатели, но и за онези малчугани, които все още не могат да четат сами, но обичат да разглеждат картинки, докато някой друг им чете приказка.

Ако по някаква случайност не познавате Мая, ето какво е важно да знаете за нея. Любопитна, свободолюбива и обичлива, Мая е малко по-различна от останалите пчели, защото не живее в кошера, а на поляната, спи в чашките на цветята и умее да си намира приятели.

Освен нея в книжките от поредицата, която започва с "Пчеличката Мая - Пратеник на кралицата" и продължава с "Пчеличката Мая - Пазете се от мечки", "Пчеличката Мая - Съдия Биуакс" и "Пчеличката Мая - Странникът", ще се запознаете и с други не по-малко чаровни и интересни персонажи като мързеливичкия Уили, скакалеца Флип и охлюва Шелби.

Заедно с тях Мая ще организира конкурс за кралски пратеник, ще се опита да предотврати кражба, ще вдигне "меча тревога" и ще се впусне още куп приключения.


Едновременно поучителни и забавни, историите за Мая и нейните приятели можете да откриете ТУК

Сподели.