Новият MacBook и Apple Watch – триумф на дизайна

Pinterest LinkedIn +

Премиерата на двете устройства идва съвсем скоро и те изглеждат по-впечатляващи от всякога.

Само преди броени дни се проведе изключително интересното изложение Mobile World Congress 2015, което прикова погледите на потребители и специалисти към всичко онова, което някои от най-големите имена от технологичната индустрия предложиха в Барселона.

На 9 март вечерта, обаче, Apple за пореден път доказа, че има силата да привлече безапелационно фокуса на вниманието към своето собствено събитие в рамките на изложението. Всички, които се интересуват от най-новите технологии, или пък просто са любопитни да видят какви смайващи неща за пореден път са подготвили специалистите от Apple, не пропуснаха представянето на компанията.

След шоуто в Сан Франциско спокойно можем да кажем, че никой не е останал разочарован.Apple обяви своя умен часовник Apple Watch през септември 2014 г. заедно с iPhone 6, но веднага след това го скри от любопитните погледи, за да внесе множество промени и фини настройки по него. Сега компанията го показа отново, вдигайки изцяло завесата над първата си носима джаджа и давайки ни цялата необходима информация за нея.

Apple Watch ще бъде в продажба от 24 април, а най-ниската цена, на която можете да се сдобиете с него, е 349 долара. Ценовите опции, които компанията предлага, са изключително гъвкави и зависят единствено от интереса ви и от това каква сума сте склонни да отделите. По-скъпата Apple Watch версия от неръждаема стомана ще струва от 549 до 1099 долара, а 18-каратовият златен Apple Watch Edition ще ви коства 10 000 долара. Ако тази сума е по джоба ви, пак ще трябва да побързате, тъй като бройките от него са ограничени."Това е най-персонализираното устройство, което сме създавали досега", откровено призна изпълнителният директор на Apple Тим Кук и подробно демонстрира как циферблата на часовника може да се модифицира според нуждите на потребителя, добавяйки хронометър и панел с температурата.

Една от най-деликатните теми, предшестващи официалната поява на Apple Watch, бе въпросът за живота на батерията му. Скептиците очакваха изключително ниски стойности, но Кук обеща, че джаджата е в състояние да изкара цял един ден с нормално натоварване. За да го заредите, ще може да използвате магнитно зарядно устройство, което се прикрепва към задната част на часовника.

Apple Watch ще се предлага с два вида кожени каишки, две гривни от неръждаема стомана и еластична каишка, налична в пет различни цвята.В допълнение към очакваните функции за здравен мониторинг (като напомняния да се движите по-често) Apple Watch ще поддържа множество стандартни мобилни приложения, както и възможността да споделяте вашия сърдечен ритъм с други собственици на джаджата. За бързо писане на съобщения той разполага с автоматичен текст, който се генерира на базата на съдържанието на получени съобщения. С помощта на Tap функцията потребителите ще могат да изпращат съобщения до други собственици на джаджата и те ще ги усещат директно на китката си.

Ако искате да извикате на помощ познатата ви Siri, трябва само да произнесете името ѝ на глас или да докоснете иконката на екрана. Разбира се, ще присъства и новата разплащателна система Apple Pay за безконтактни мобилни разплащания. Разглеждането и качването на приложения за часовника ще става с приложението Apple Watch.Ако сте сред онези потребители, които ценят добрия дизайн, но смятат, че умните часовници все още са лукс, а не необходимост, Apple отново има с какво да ви изкуши - новия и уникално тънък MacBook.

Ако смятате, че MacBook Air е върхът при преносимите компютри, то един поглед върху новия и тотално променен MacBook ще ви покаже, че дори съвършенството може да бъде подобрено.

Наречен просто MacBook - без никакви добавки като Pro или Air - той е с 12,1-инчов Retina дисплей и дебелината му е едва 13,1 милиметра. За сравнение - тази на 11-инчовия MacBook Air бе 17,3 милиметра. Ако се чудите, разликата е точно 24 процента в полза на новия лидер сред преносимите компютри.

Неговият Retina дисплей с резолюция 2304х1440 пиксела просто няма как да ви остави безразлични. Панелът е с дебелина 0,88 милиметра, което го прави най-тънкият дисплей, използван в Мас, както и такъв, който консумира с 30 процента по-малко енергия от предшествениците му. Освен това новият MacBook има и още едно "първо" постижение - той е първият MacBook без вентилатор и работи без никакъв шум благодарение на процесора Intel Core M Broadwell.Клавиатурата му също е променена и е с 34 процента по-тънка, докато самите клавиши са малко по-големи и удобни за писане.

"За да повишим производителността, предприехме най-крайния подход - компонентите бяха оптимизирани, за да пасват един на друг и да създадат най-тънкото дъно, което е с две трети по-малко от това, което бяхме успели да създадем досега. Друга основна цел бе премахването на всички вентилатори и движещи се части, така че машината да работи напълно безшумно", навлиза в технически подробности старши изпълнителният продуцент на Apple Джонатън Айв.

Както се очакваше, лаптопът ще използва новия USB-type C порт, който едновременно осигурява захранване, HDMI, USB, DisplayPort и VGA връзка. Уникално, нали?

Когато решите да използвате този красавец навън, ще може да разчитате и на по-издръжлива батерия, която осигурява 35 процента по-голям капацитет при същите физически размери. Очакваният ѝ живот е 9 часа при работа с безжична връзка.Разбира се, отново стигаме до цената и бързаме да ви успокоим, че тук няма версия за 10 000 долара. Базовата цена на MacBook ще е 1200 долара, което идва с 1.1GHz Intel Core M CPU, Intel HD Graphics 5300, 8GB RAM и 256GB SSD. Ако решите да увеличите някои от тези компоненти, цената може да достигне до 1599 долара.

За разлика от Apple Watch, новият MacBook ще бъде в продажба още от 10 април 2015 г.

И така, едва ли ще бъде преувеличение, ако кажем, че гигантът от Купертино успя да го постигне отново - независимо дали искате да сте в крак (или по-скоро китка) с техно модата и нямате търпение да вземете Apple Watch, или пък желаете високата производителност, уникалния дизайн и свръх мобилността, които MacBook предлага, новите устройства на Apple заслужават абсолютното ви внимание.

Сподели.