Нова петиция поставя въпроса за намаляване на ДДС върху книгите

Pinterest LinkedIn +

Нова петиция отново поставя въпроса за намаляване на Данъка добавена стойност (ДДС) върху книгите. Тя може да бъде намерена тук  и до момента към нея са се присъединили 4012 души.

Avtora.com многократно е призовавал ДДС върху продажбите на книги у нас да се премахне. Това би довело до значителни дългосрочни ползи за цялото общество, защото стимулирането на четенето и повишаването на интереса към културата ще направи българите по-интелигентни, конкурентни на пазара на труда и в крайна сметка по-успешни.

Идеята за по-ниска цена на книгите у нас периодично се появява в публичното пространство, но вече няколко правителства я оставят без резултат. За разлика от повечето държави членки на ЕС, в които ДДС върху хартиените издания е под 9%, у нас то е толкова, колкото за всички останали стоки – 20%.

От държавите в ЕС само в Дания ДДС на книгите е по-висок от нашия  25%. В Хърватия, Кипър, Унгария, Полша, Малта и съседна Румъния той е 5%. Във Великобритания и Ирландия данъкът е 0%.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.