Нова концепция за музикално преживяване ще удължи лято 2022 с три вълнуващи концерта! Вижте подробности за музикалното събитие "SOLE World Music Stage"!

Pinterest LinkedIn +

Под мотото „Слънце – световна музикална сцена“ три изключителни концерта ще превърнат есенна София в арена на горещи танци под звуците на емблематичната музика на Куба, Гърция и Португалия!

Началото на тази нова музикална концепция ще бъде сложено на 16, 17 и 18 септември 2022 г., когато в България пристигат групата на Компай Сегундо (Compay Segundo) с музиката на "Buena Vista Social Club", емблематичната португалска фадо изпълнителка Мариза (Mariza) и оркестърът на Микис Теодоракис от Гърция.

„Това са първите три концерта от поредицата SOLE World Music Stage, но подготвяме още горещи и неустоими музикални изненади за ценителите на световната музика“ – споделят организаторите от S.O.L.O. FOUNDATION.

Добрата новина е, че групата на Компай Сегундо и музиката на "Buena Vista Social Club" ще направят своеобразно турне в България, тъй като освен в София на 16 септември 2022 г., те ще изнесат кубинското си шоу в Бургас (на 17 септември) и във Варна (на 18 септември).

Компай Сегундо e един от основателите на легендарната кубинска група "Buena Vista Social Club". След разпадането им и смъртта на Сегундо през 2003 г. неговият син продължава да популяризира музиката на групата, а световните им турнета пълнят зали и фестивални сцени. Кубинците от "Grupo Compay Segundo" идват в България в пълен състав и ще изпълнят емблематични парчета като  “Chan Chan”, “Guajira guantanamera”, „Lagrimas Negras” и др.

Името на Микис Теодоракис не се нуждае от представяне. Най-великият гръцки композитор, политическа фигура и музикален посланик на собствената си страна почина през 2021 г. Емблема в творчеството му остава музиката към филма „Зорба гъркът“, а едноименната композиция се превръща в световна емблема на гръцката музика. Оркестърът, създаден от дъщеря му Маргерита, обединява най-добрите музиканти, преминали през годините под диригентската палка на Теодоракис. Българската публика ще има удоволствието на се наслади на най-доброто от творчеството на гръцката легенда в 90-минутно шоу на сцената на зала 1 на НДК.

През последните 20 години Мариза успя да се превърне от местен феномен, познат на тесен кръг от почитатели в Лисабон, до една от най-популярните изпълнителки на международната музикална сцена и емблематичен представител на португалското фадо по света. Всичко започва с първия й албум през 2001 г. След това идват редица награди от фестивали, а най-голямото признание тя получава няколко години по-късно от ВВC за най-добър европейски изпълнител на световна музика (Best European Artist in World Music). Световни сцени като тези в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Франкфурт, Лондон, Амстердам, Барселона се оказват тесни за таланта на Мариза. Следва мултиплатинен албум, а през следващите години сцената с нея делят изпълнители като Стинг, Сезария Евора, Лени Кравиц и много други. Освен класическото и съвременно португалско фадо в репертоара на Мариза намират място бразилска и испанска класика, музика от Кабо Верде, любопитни импровизации, но обединяващият елемент е източникът им – дълбоката душа на изпълнителката.

Португалката ще гостува за трети път в България, а този път феновете и ще се насладят на ново шоу под името „Mariza canta Amalia".

Билети за концертите може да купите на: www.ticketstation.bg, както и на касата на НДК от 10.05.2022 г.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.