Нов срив на Skype дни след сделката с Microsoft, причините неясни

Pinterest LinkedIn +

Най-популярният софтуер за VoIP комуникация в мрежата - Skype, буквално се срина в обедните часове на 26 май, като милиони потребители от целия свят, включително България, нямат достъп до програмата.

"В момента някои от вас може да имат проблеми с влизането в Skype и провеждането на разговори. Разследваме случая и се надяваме съвсем скоро да имаме повече детайли, които да ви споделим", съобщиха мигновено сътрудници на Skype в Twitter.

Именно първо в социалната мрежа заваляха оплаквания от страна на хиляди потребители от различни точки на света, според които, влизането в Skype е напълно невъзможно както за Windows, така и за Linux.

Около 30 минути по-късно, на официалната страница на Skype се появиха и инструкции как абонатите да се справят с проблема, като скоро се очаква и далеч по-просто решение.

Любопитен факт е, че глобалният срив засяга само по-новите версии на програмата и някои от ползващите на Skype дори не разбраха нещо да се е обърквало, освен че имат по-малко хора "на линия".

Извънредната ситуация е факт дни, след като на 10 май Microsoft придоби Skype срещу сумата от 8,5 милиарда долара.

Това обаче, не е първият случай, в който най-използваният софтуер за чат блокира - за последно това се случи на 22 декември 2010 година, когато в около 20:00 часа българско време мнозинството от потребителите по целия свят преминаха в офлайн режим.

И тогава, на сайта на Skype, както и в Twitter, се появи съобщение, което потвърди, че действително има проблем, по който се работи и скоро ще бъде отстранен.

Сривът на Skype продължи повече от 24 часа, а впоследствие бе оповестено, че причина за него са били т.нар. supernodes, които са критична част от директното свързване между потребителите.

Средно 125 млн. души използват програмата за комуникация всеки месец, а регистрираните потребители на Skype надхвърлят 663 милиона.

Сподели.