Notch vs Microsoft: Създателят на Minecraft отказа да удостовери играта за Windows 8

Pinterest LinkedIn +

Маркус Першон, по-известен като Notch, се присъедини към критиците на Windows 8 и по-конкретно на новия app сервиз на Microsoft - Windows Store, като заяви, че няма да сертифицира Minecraft за предстоящата OS.

Както обикновено, Notch прибягна до Twitter, където е "следван" от над 900 000 души, и заяви позицията си в две последователни публикации, гласящи следното:

"Получих имейл от microsoft – искат да помогна в "сертифицирането" на minecraft за win 8. Аз им казах да спрат да се опитват да унищожат PC като отворена платформа. Предпочитам minecraft изобщо да не върви на win 8, отколкото да играя по тяхната свирка. Може би така ще успеем да убедим неколцина да не преминават към win 8".

Дори Notch да не размисли, това не означава непременно, че Minecraft няма да бъде достъпна за новата OS, а единствено, че ако функционира нормално, то заслугата няма да е на създателя на играта, отличен с BAFTA.

Само преди два месеца той съобщи на феновете на играта, че продажбите й в Xbox Live Arcade – платформата на Microsoft, обслужваща гейм конзолата на компанията, са надминали 3 млн. копия.

В момента шведският програмист работи по space sanxbox игра на име 0x10c, която демонстрира на доста ранен етап от разработката й чрез видео стрийминг. Сайтът на новия проект обаче не е обновяван от месеци.

Сподели.