Notch – създателят на Minecraft, със специалната награда на BAFTA

Pinterest LinkedIn +

Създателят на феномена Minecraft – конструктивната игра с кубове от различни текстури и 3D отворен свят, вдъхновена от Infiniminer, Dungeon Keeper и Dwarf Fortress, чиято официална премиера се състоя в средата на ноември 2011 г., ще получи Специалната награда (Special Award) на BAFTA при раздаването на Годишните награди за видео игри на Британската академия, обявиха организаторите на събитието.

Шведският програмист и дизайнер Маркус Першон, известен с псевдонима "Notch", ще бъде удостоен с наградата като признание за приноса му към гейм индустрията и най-вече за работата му Minecraft, която той започва през май 2009 г. Само седмица по-късно Notch пуска първата й публична alpha версия, а едва през септември 2010 г. със спечелените от играта приходи основава Mojang и привлича четирима души в екипа си.

Към януари 2011 г., продажбите на бета версията на Minecraft възлизат на повече от 1 млн. копия, а три месеца по-късно Notch изчислява приходите от играта на $33 млн. Към ноември 2011 г. Minecraft има над 16 млн. регистрирани потребители и освен за PC, играта излиза за iOS и Android мобилни устройства. Тази пролет предстои издаването ѝ за Xbox 360.

Награждаването на Notch, част от официалната церемония по връчването на BAFTA VGA, ще се състои на 16 март, когато Minecraft ще бъде изложена в прочутия музей по изкуствата Смитсониан като една от 80-те игри, включени в експозицията The Art of Video Games.

Церемонията ще се състои в London Hilton и ще бъде предавана на живо чрез уебкаст. "Винаги съм считал наградите на BAFTA за едни от най-престижните, които човек може да получи, и бях извънредно щастлив, когато през 1998 г. започнаха да раздават награди за видео игри", коментира събитието Першон.

Batman: Arkham City, FIFA 2012, L.A. Noire, Portal 2, The Elder Scrolls V – Skyrim и The Legend of Zelda: Skyward Sword са шестте номинирани за топ отличието игри.

Сподели.