Notch, Рон Гилбърт, Кели Сантяго съдийстват първия Indie Speed Run

Pinterest LinkedIn +

В началото на 2013 г. ще се проведе първият по рода си международен онлайн конкурс (game jam) Indie Speed Run, чийто шампион ще стане известен на 5 февруари. Подобни джемове се организират почти постоянно, но нито един досега не е бил от подобен мащаб и с толкова реномирано жури.

То включва имената на Markus "Notch" Persson (Minecraft), Рон Гилбърт (Monkey Island) , Кели Сантяго (Flow, Flower, Journey), Трент Остър, Дино Пати, Джейсън Рорър и Вандър Кабалеро, всеки от които ще трябва да пресее по една група от участници, след което президентът на журито - Ben "Yahtzee" Croshaw - ще определи победителя.

Както всички други подобни инициативи, Indie Speed Run ще даде възможност на програмисти и дизайнери да демонстрират креативния си талант, създавайки видеоигри в рамките на определен период от време – в случая 48 часа.

След като обяви, че е готов да стартира своята сесия, всеки участник или екип ще получи определена тема, обект или звуков ефект, които по някакъв начин да внедри в своя проект. Доколко добре се е справил с тази задача ще бъде отразено в оценката му.

Според регламента надпреварата може да бъде спечелена само от един проект, на който ще бъде присъден и чекът за $2500 млн. Освен него организаторите се канят да присъдят и титли като Най-добър сценарий, Най-креативна игра, Най-красива игра и др.

Всеки участник или отбор може да участва в Indie Speed Run с колкото проекта пожелае и всеки от тях ще бъде оценяван самостоятелно. До финала ще достигнат седемте продукции, избрани от всеки от членовете на журито, плюс три, избрани от феновете.

Първата фаза на конкурса – производствената - вече е в ход и ще продължи до 6 януари. Между 7 и 31 януари всички игри ще могат да бъдат играни в сайта на Escapist. 

Сподели.