Нощта на музеите и галериите в Пловдив се завръща със силна програма

Pinterest LinkedIn +

След едногодишна пауза Нощта на музеите и галериите в Пловдив се завръща между 13 и 15 септември тази година под мотото "Общо място". Коя и каква е нашата идентичност, пазим ли и как семейната памет, смеем ли да преминаваме личните си граници и кога – това са основните въпроси, които програмата на фестивала ще изследва през 2019 г. Носител на множество отличия и награди, той изиграва важна роля в кандидатурата и подготовката за инициативата "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".

Основните акценти този септември са създадени специално за събитието и формират кураторската му програма, съставена от Владия Михайлова (галерия "Васка Емануилова" при СГХГ). Част от тях ще влязат през "задния вход" на Стария град, разкривайки една по-малко популярна част около Източната порта, други ще запознаят жадните за съвременно изкуство посетители с работата на обещаващи артисти от Австрия и България, представена от кураторите на "Колекция EVN" в централната част на града, или ще отворят отново вратите на детмаг "Снежанка" с изложбата "Open Art Files", посветена на историята на съвременното българско изкуство и представена от Вера Млечевска, куратор и на Българския павилион на 58-ото Биенале на изкуствата във Венеция.

И трите събития – изложбата "Общо място" в Данчовата къща, в къща "Стамболян" и на публичното пространство при Източната порта, изложбата с български и австрийски автори и изложбата "Open Art Files" – са инициирани, продуцирани и организирани от фондация "Отворени изкуства".

Освен тях основна част от събитието по традиция от неговото създаване през 2005 г. ще бъдат Пловдивските музеи, галерии и ателиета. За своята "бяла нощ" живият град ще отвори и много читалища, библиотеки, религиозни храмове и общностни центрове.

Между 13 и 15 септември споделените пространства на Пловдив – улици, площади и градини – също ще бъдат артистично трансформирани и ще се превърнат в истински медии благодарение на дигиталните събития от "Creative Media Lab" в Античния театър, които изследват взаимодействието между изкуство и нови технологии, развивайки средата с интерактивана лабораторна атмосфера. Куратор на събитието е визуалният артист, сценограф, художник и видео дизайнер Петко Танчев.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.