Нощ на литературата 2019 и 3 заглавия, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Датата е 15 май, събитието – 8-мото издание на Нощ на литературата. Програмата е богата и интересна, а трите книги, за които ще ви разкажем, са само малка част от нея.

Едно от безспорно най-интересните и обичани събития в пролетния културен афиш, Нощта на литературата, се провежда всяка година по едно и също време в различни европейски градове. България се включва за осма поредна година, затова предполагаме, че повечето от вас добре познават формата, който остава непроменен – известни личности четат откъси от произведения на европейски писатели, а целта е да се популяризира съвременната европейска литература.

Най-хубавото е, че събитието излиза извън рамките на столицата и се провежда едновременно в няколко български града: София, Варна, Пловдив, Ловеч, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич. Пълната програма в различните населени места можете да разгледате ТУК. Ние пък ви предлагаме да обърнете специално внимание на следващите 3 романа.

"Последният пазител на Елис Айлънд" на Гаел Жос

Гаел Жос е френска писателка, която започва литературната си кариера като автор на няколко стихосбирки. Дебютният ù роман "Часове мълчание" излиза през 2011 г. Следват го "Нашият живот на кръстопът" и "Снежна сватба". "Последният пазител на Елис Айлънд" печели Европейската награда за литература за 2015 година и още няколко литературни отличия.

Действието в романа се развива в Ню Йорк през 1954 година, а историята разказва за едно необичайно място – центъра за имигранти на Елис Айлънд. Когато става ясно, че центърът ще бъде закрит след пет дни, неговият директор Джон Мичъл се връща назад във времето, спомняйки си както част от хората, получили убежище на острова, така и моменти от личния си живот.

Елис Айлънд е място колкото на сбъднати мечти, толкова и на разбити надежди, защото, докато част от имигрантите се отправят към мечтания американски бряг, други са отхвърлени и принудени да се върнат обратно, откъдето са дошли. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите книгата ТУК или да присъствате на четенето във вашия град.

Място на четенето в София: Студентски дом, зала "Камерна", пл. "Народно събрание" 10
Откъс от романа ще чете: Ина Добрева
Час: между 18 и 20 часа

"Краят на самотата" на Бенедикт Уелс

Бенедикт Уелс е млад писател, роден в Мюнхен. Всъщност, както вероятно сте се досетили, това е творчески псевдоним. Израснал в сиропиталище, след като завършва гимназия, той заминава да следва в Берлин, но скоро прекъсва образованието си и се посвещава изцяло на писането.

"Краят на самотата" е историята на двама братя и една сестра, които губят родителите си в автомобилна катастрофа. Този трагичен инцидент ги обрича на тежко детство, изпълнено с чувство за враждебност и изоставеност. Вече в зряла възраст и тримата смятат, че са преодолели този удар от съдбата, но отпечатъкът, оставен от него, продължава да влияе върху живота им.

Роман за самотата, за семейството, за приятелството и за силата, необходима да приемем миналото си, и не на последно място – въздействаща любовна история, "Краят на самотата" е приет възторжено от критиката и читателите по цял свят. Ако сме успели да провокираме интереса ви, можете да намерите книгата ТУК или да присъствате на четенето във вашия град.

Място на четенето в София: Студентски дом, зала "Галерия", пл. "Народно събрание" 10
Откъс от романа ще чете: Марий Росен
Час: между 18 и 20 часа

"Така започва злото" на Хавиер Мариас

Хавиер Мариас е едно от най-ярките имена в съвременната испанска литература и носител на множество награди, а романите му са преведени на повече от 30 езика. Действието в "Така започва злото" се развива в Мадрид през 1980 година. Хуан де Вере работи като секретар на ексцентричен филмов режисьор и получава от своя шеф странна задача. А именно – да шпионира един от неговите дългогодишни приятели.

Причините за странното поръчение са слухове, достигнали до режисьора. Какво се крие в миналото на двамата приятели? И какво общо има съпругата на режисьора, която той открито ненавижда от години? Поставен в центъра на истински водовъртеж от пазени с години тайни, таена омраза и лъжи, младият Хуан ще остане белязан от преживяното завинаги.

Но и ще разбере, че еднозначната морална оценка е нещо, до което човек не винаги може да достигне, а човешкото поведение често е парадоксално. "Така започва злото" е роман, в който философските прозрения и елегантният хумор вървят ръка за ръка, а ерудицията на автора ни докосва от всяка страница.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите книгата ТУК или да присъствате на четенето във вашия град.

Място на четенето в София: Студентски дом, зала "Реплика", пл. "Народно събрание" 10
Откъс от романа ще чете: Иван Димитров
Час: между 18 и 20 часа

английски език
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.