Nokia Lumia 610

Pinterest LinkedIn +

Windows Phone смартфон за 400 лв.

Мобилните телефони първо бяха изумително скъпо удоволствие, достъпно за малцина избрани с дълбоки джобове. След това те станаха толкова масова стока, че днес всеки има най-малко по три, а GSM може да се купи нов и за 10 лв.

Следващата стъпка в еволюцията бяха така наречените умни „смарт” мобилни устройства. След като преживяха разцвета си на „луксозни” продукти, днес те все повече се доближават до масовия потребител, а цените им прогресивно намаляват.

Това което липсваше в този сегмент до момента беше не просто евтин смартфон, а евтин смартфон с Windows Phone. Всъщност тези които следят развитието на тази мобилна операционна система знаят, че една от основните предназначения на последната нейна версия – 7.5 (кодово име Mango) беше именно това – да й позволи да работи без проблем на бюджетни телефони с 256 МВ памет и слаби процесори.

И тъй като основен стратегически партньор на Microsoft що се отнася до мобилния пазар напоследък е Nokia логично беше да се очаква първата птичка в тази нова low cost пролет да се пръкне именно от там.

Е, тя вече е факт и се нарича Nokia Lumia 610 – бюджетен смартфон с Windows Phone 7.5 – Mango.

Веднага можем да ви кажем да не очаквате прекалено много от този модел. С корпус от евтина пластмаса, 3.7 инчов LCD дисплей тип „Средна хубост”, 5 МР камера и 800 MHz процесор, Lumia 610 е точно такъв, какъвто го е предписал доктора – евтин!

Това е основният плюс и главният минус на модела. Макар, че на теория Lumia 610 е Windows телефон, ограниченото количество оперативна памет бързо си казва думата – много масови приложения, като Skype, Angry Birds и Tango отказват да се инсталират от Marketplace, показвайки съобщение за недостатъчно количество RAM.

От Microsoft твърдят, че с леки корекции болшинствоhttp://www.avtora.com/chtulu/articles/edit/31540то апликации от онлайн магазина им няма да имат проблем с 265 мегабайтовото ограничение, но за целта разработчиците им ще трябва да ги преработят в нови версии. Rovio вече обявиха, че скоро ще пуснат Angry Birds за бюджетните Windows Phone модели и вероятно примера им ще бъде последван и от други компании, но до тогава имайте предвид, че не всичко достъпно за сваляне от Windows Phone Marketplace ще работи с Lumia 610 (а като стана дума и на всеки друг телефон от този клас).

В крайна сметка за момента най-силният коз на Lumia 610 се заключава в две думи: достъпна цена! Телефонът е лек, евтин и... шарен. Така, че ако вашият малчуган не спира да ви тормози по темата „Искам смартфон!”, Lumia 610 е добър начин да задоволите каприза му, без да банкрутирате. 


Сподели.