Nintendo 3DS – 3D-то нахлува в домовете ни!

Pinterest LinkedIn +

След като много от капацитетите в игралната индустрия бяха отписали Nintendo като важен хардуерен играч на пазара, подлъгани от значително по-слабите технически спецификации на Wii и DS спрямо PSP, PS3 и Xbox 360,

и му предсказваха нерадостната съдба на SEGA, японците доказаха, че не само нямат намерение да се отказват от състезанието, но и смятат да го спечелят.

Днес, няколко години по-късно след края на GameCube и началото на Wii и DS, първата конзола е лидер в тази генерация, изпреварваща с много милиони конкурентните платформи на Sony и Microsoft, докато джобният представител е най-добре продаващата се мобилна платформа въобще.

До момента портативният представител на Nintnedo е продал над 130 милиона конзоли спрямо 62 милиона PSP-та и малко над 40 милиона iPhone устройства.

Малко по-рано тази година японците обявиха, че подготвят нов член на портативното си семейство, като най-големият му плюс ще бъде 3D екранът.

И на изминалото Е3 2010 бившата компания за плюшени играчки собственоръчно спечели изложението с демонстрацията си на 3DS.

Какво точно е 3DS?

3DS е DS, само че в 3D. Въпреки че 3DS ще предложи адски много допълнително мултимедийни възможности, за които ще си поговорим по-късно, от Nintendo за пореден път са се насочили към полирането на един основен елемент – играенето на игри.

Принципно структурата на 3DS е силно заимствана от сегашните модели на конзолата и в това няма нищо чудно предвид гореспоменатите резултати.

Основният дизайн е почти копие на този на DS Lite и DSi, като съм длъжен да допълня, че от Nintendo натъртиха, че показаното на Е3 не е финалната визия на конзолата и промени е вероятно да се направят.

Най-голямото нововъведение освен 3D екрана на конзолата е добавянето на аналогова гъбка, подобна на тази, с която разполага PSP. Освен че предоставя още един избор за контролиране, тя ще позволи по-лесна навигация при заглавия от трето лице.

Без повече обаче да се омотавам в допълнителни детайли ще премина към главната отличителна черта на 3DS, а именно 3D дисплея.

Той е изготвен от Sharp, широкоекранен е и, да, може да предоставя картина в 3D. Най-важното за цялата конзола като цяло обаче и най-вече за нас, потребителите, е, че няма да ни се налага да използваме онези смешни очила, които получаваме, когато влизаме на 3D прожекция.

Дисплея на 3DS използва паралаксна технология, за да придаде илюзията, че графиката и персонажите на екрана са обемни единици, които буквално изскачат от екрана. На този етап обаче няма как да представя 3D ефекта и информацията си за него съм формирал от различни журналисти, които са присъствали на изложението.

Мнението на повечето капацитети е, че ефектът е наистина забележим и не е просто рекламен трик от страна на Nintendo. Някои от журналистите обаче споделят, че 3D ефектът, по подобие на останалите технологии от същия вид, може да доведе до леко завиване свят и загуба на фокус.

Което вероятно означава, че дългосрочните 3DS сесии в 3D ще бъдат невъзможни.


Дори Стивън Спилбърг изпробва новото чудо на Nintendo

Съвсем целенасочено натъртих на 3D сесии, защото от Nintendo предлагат плъзгач за регулиране на 3D ефекта. Въпросният има достатъчно голямо количество степени, а ако някой желае тотално да отхвърли 3D-то, то може да го спре напълно чрез споменатия плъзгач.

Какви са перспективите?

3DS не е първият опит на Nintendo да прокара 3D-то в домовете ни. През 1995 година японците пускат на пазара 3D конзолата Virtual Boy, която се оказва един от най-големите провали в игралната индустрия като само година след пускането си е спряна от производство.

Президентът на Nintendo Сатору Иуата споделя, че неговата компания е опитвала да прокара 3D визии и чрез своята конзола GameCube през 2001 година, но и тогава технологиите не са били достатъчно развити, за да може да се предоставят качествени 3D изображения без необходимостта на специални очила.

Сам по себе си фактът, че 3DS няма да изисква очила, е една малка революция, която определено ще привлече милиони потребители на своя страна.

Възможността децата да могат да отглеждат свое кученце или котенце в новата версия на Nintendogs, което буквално ще изскача от екрана, гарантира десетки милиони продажби. За справка - оригиналният Nintendogs е продал над 26 милиона оригинални копия.

Журналисти описват 3D версията на Nintendogs като сбъдната мечта за децата, които не могат да си позволят реално животинче.

И още: кажи-речи всички големи издатели на развлекателен софтуер пишат такъв за 3DS. Не мога да не спомена имената на гиганти в индустрията като Electornic Arts, Activision, SEGA, Konami, Capcom, THQ, Square-Enix и Take Two.

На Е3 бяха обявени плеяда заглавия, като освен най-популярните серии на Nintedo като Mario, Zelda и Metroid за 3DS се разработват нови версии на велики франчайзи като Metal Gear Solid, Resident Evil, Sonic, Splinter Cell и др.

Разработчиците са единодушни, че 3DS е най-мощната джобна платформа до момента, като според мнозина от тях 3DS ще предложи визия, която в дадени отношения ще превъзхожда тази на голямата конзола на Nintendo – Wii.

А това, гарнирано с убийствен малък дисплей в 3D с обща резолюция 800х240, ще предостави наистина запомнящи се графики, които до този момент бяха запазена марка най-вече на PSP.
Долният екран ще бъде реагиращ на допир и на практика ще бъде подобрено като резолюция копие на сегашния модел DS.

Както своя предшественик, така и 3DS ще разполага с вградена Wi-Fi подържа, която обаче ще работи дори когато конзолата не е включена. Тоест ако се разхождаш заедно с DS-а ти и той улови Wi-Fi връзка, той ще свали аз теб нови нива и персонажи без да се налага да го включваш.

Друга адски важна екстра, която задължително трябва да спомена, са трите камери. Две от тях са стандартни VGA камери, но третата ще бъде истинска стереоскопична 3D камера с две лещи.

Точно така, 3DS ще може да прави истински 3D снимки, които ще се свалят директно на конзолата. За момента не е спомената резолюцията на камерата, тъй като 3DS все още е на ниво прототип, но снимките в 3D ще спечелят адски много потребители за каузата на Nintendo.


На своята пресконференция Nintendo представи 100 еднакво облечени момичета, поднасящи прототипи на 3DS за всички желаещи

Само преди няколко дни Сатору Увата е споделил пред японските медии, че Nintendo не изключва и възможността за видеочат и използването на конзолата за прочит на книги и вестници. Последното по-скоро може да бъде прието като евентуална екстра, която няма да се използва често поради твърде малкия размер на екран на конзолата.

Не на последно място 3DS ще бъде съвместим със софтуера, писан за досегашните модели DS.
Медията, която ще използва 3DS, ще бъде флаш базирана касетка, която ще наподобява визуално тази на сегашния DS, но ще бъде с далеч по-голям капацитет. Минималният размер ще бъде 2GB, като се твърди, че в бъдеще можем да видим софтуер, който ще използва до 5GB.

На своята пресконференция Nintendo потвърдиха новината, че на 3DS ще можем да гледаме и 3D филми. Гиганти като Warner Bros. и Disney вече преработват филмите си във вариант за 3DS, като все още обаче не са обявени някакви конкретни цени.

От друга страна самата възможност да гледаме на път Avatar в 3D и без очила още следващата година е, как да го кажа по-меко - революционна?

Цени, пускова дата и бъдеще

Nintndo отказват да назоват за момента каквато и да е цена, но според президента на американския клон конзолата ще дебютира на всички важни пазари (Европа, САЩ и Азия) преди март 2011 година. Почти сигурно е обаче, че няма да видим конзолата за коледните празници.

 
В действителност Самус е направо изскочила от екрана на 3DS

Що се отнася до цената, то от Ninendo според мен са си направили прекрасно сметката, като са избрали за своя нов продукт части, които не са най-доброто на пазара (може би като изключим 3D дисплея), но все пак предлагат адски високо качество на повече от задоволителна цена.

Аз лично залагам на максимална цена от порядъка на 250 щатски долара, като силно се надявам въпросната да не надхвърли 200 от същата валута.

Що се отнася до 3DS, то неговото бъдеще изглежда повече от розово, предоставяйки в ръцете ни най-модерната и желана от масовата публика в момента технология без необходимостта от очила, видимо по-добра визия от PSP (виж приложения трейлър в реално време на Resident Evil) и развлекателен софтуер от всички капацитети в индустрията.

Цената е единственото нещо, което може да попречи на Nintendo да имат в свои ръце продукт, който може постигне резултатите на сегашния DS дори за по-кратък период от време.

Автор: Ивайло Коралски
 

Сподели.