DSi XL – Nintendo играе на дребно?

Pinterest LinkedIn +

Ще започна прегледа на новата портативна конзола на Nintendo с частта, която би следвало да мине като заключителна. А именно, че ако вече притежаваш DSi, то DSi XL определено не е за теб.

Въпреки бурната рекламна кампания от страна на Nintendo DSi XL, при все избраното заглавие, е опит на дребно да се припечелят още няколко десетки милиона долара от страна на японския гигант. За справка, DS е продал повече от общите бройки, реализирани на пазара от Sony и Apple и респективно техните платформи PSP и iPhone. Към днешна дата в домовете на хората по света има 130 милиона DS конзоли.

Въпреки това като казвам, че Dsi XL вероятно не е за теб, не искам да кажа, че не е за абсолютно никой. Новата конзола представлява DSi, но с по-голям размер. Тя е за хората, които го желаят по-голям...

Дисплей:

Другата залъгалка за много потенциални купувачи - по-големият дисплей - обаче не е точно такава. При все по-големите си размери от този наличен в DSi, резолюцията и при двата е една и съща, което на практика означава по-големи пиксели, но не и по-ясна картина. В този смисъл DSi XL е удобен най-вече за хората с проблемно зрение, по-възрастни играчи или такива с по-големи ръце.

Дисплеят на новата конзола е 4.2 инча срещу 3.2 при стария DSi. Точната резолюция е 256х192 пиксела. В действителност новият DS прави елементите на екрана да изглеждат малко по-мъгливи и блърнати. Истината е обаче, че що се отнася до геймплея на развлекателния софтуер, писан за конзолата, то по-големият екран не внася никакви бенефити.

Абсолютно всичко останало на хардуерно и софтуерно ниво е почти дословно копирано от третия модел DS.

Изработка:

Тъй като е по-голям на размери, DSi XL се чувства далеч по-солиден от DSi или DS Lite. Вместо от Nintendo да използват матово покритие, горната част на конзолата е лъскава (подобно на предишния DS Lite) и оставя пръстови отпечатъци. Виж, тази отдолу си е реализирана с помощта на матовата идея и общата комбинация всъщност не е лоша.

Като изключим тези „новости”, почти всички бутони, превключватели и портове са абсолютно копие на тези от DSi. Разлика обаче може да се открие в колонките, които при новата конзола са със 7 дупки (срещу една по-голяма при стария модел) и макар и миниатюрна, разликата в качеството на звука е осезаема в полза на DSi XL.

Интересен факт за споменаване е, че конзолата за първи път се продава с два стилуса – един по-голям и друг по-малък. Конкретно големият, поне за човек с големи ръце като моите, служеше далеч по-добре при вградените апликации на конзолата и най-вече рисуването.

Портативност:

Ако не държиш да носиш новия си DS в джоба, то DSi XL може да бъде използван точно както своите по-малки побратими. Разликата в размерите не е чак толкова голяма. И новият продукт е замислен и реализиран като портативно устройство, което можеш да извадиш без проблеми на всяко място и да поиграеш.

Все пак силно препоръчвам ако купувате DS на своето дете, да се доверите на DSi, защото XL е значително по-тежък, което го прави далеч по-податлив на изтърване и по-лошото – податлив на чупене.

Как се чувства при игра:
Въпреки по-големия размер разлика при усещането докато се играе на новата конзола спрямо старите модели практически няма. Разположението на бутоните е аналогично, а Ди-падът е абсолютно същия като този, с който разполага DSi. С други думи, ако някога си опитвал DS, то ще свикнеш с контролната схема на най-новия член от семейството на практика за по-малко от минута.

Софтуерът, писан до момента за всички версии на най-популярната портативна конзола, е съвместим с DSi XL, което означава фамозен каталог от над 2000 различни заглавия. Също така двете камери от DSi са налице. Слотовете за флаш карти – също.

Според мен най-сериозният плюс на DSi XL се състои в далеч по-големия капацитет на батерията. Този при новата конзола е с размер 1050 милиампер часа, докато старата беше с 840 от същата единица. От Nintendo твърдят, че тази разлика ще увеличи издръжливостта на новия DS с до четири часа, но според мен не можем да говорим за повече от два часа, което също е приятен ъпдейт.

Цени и предлагане:

DSi XL вече може да бъде открит и на българския пазар, а цената му е с 40 лева над тази, за която се продава DSi. Тоест, на всеки желаещ грамадният DS ще струва сума от порядъка на 379 лв. Можеш да откриеш конзолата в кажи-речи всички по-големи магазини за електроника. За финал не мога да не споделя, че DSi XL сам по себе си не е никак лош продукт.

Изработката е масивна, батерията издържа повече време, а за опредена група от хора по-големият дисплей определено ще бъде плюс. Другата истина обаче е, че разликите с предходния модел са минимални и ако разполагаш с която и да е вариация на DS от досегашните три, то нуждата от DS започва със знак за отрицателно.

Истинският наследник на DS Lite беше обявен преди по-малко от месец от Nintendo и ще бъде представен за първи път на гейм изложението Е3 2010. Най-голямата новост при него ще бъде 3D визията без необходимостта на специални очила. Но повече по темата - след очакваната медийна вихрушка по време на E3 2010.

DSi XL – цена: 379 лв. Може да се намери във всички големи магазини за електроника. 

Автор: Ивайло Коралски
 

Сподели.