"Момичето, което си играеше с огъня" - Стиг Ларшон

Pinterest LinkedIn +

Автор: Стиг Ларшон


Издател: Colibri
Раздел: Крими

За книгата:

"Момичето, което си играеше с огъня" е вторият роман от трилогията "Милениум" на шведския писател Стиг Ларшон. Книгата бе публикувана след смъртта на автора - на шведски през 2006 година и на английски език през януари 2009 година.

Уникалното в трилогията "Милениум" - "Мъжете, които мразеха жените", "Момичето, което си играеше с огъня" и "Кралицата от двореца на въздушните течения"- е богатството от детайли, разкриващи на пръв поглед лекия, но същевременно високопарен стил на Ларшон, който му позволява да съчетае в едно класическа загадка на убийство, престъпления срещу околната среда, политика, перверзни адвокати, възползващи се от слабостите на закона и обществото, леки нрави и мимолетни любовни връзки.

Преведена в Дания, Норвегия, Германия и Холандия, трилогията "Милениум" е посрещната триумфално в цяла Европа. Дори Англия, по принцип вярна на англосаксонските криминални романи, е очарована и запленена. По цял свят са продадени над 12 милиона екземпляра от сагата и издаването й е на дневен ред в САЩ.

Сюжет:

В "Момичето, което си играеше с огъня" фигурират много от героите, познати от първата част - "Мъжете, които мразеха жените", сред които Лисбет Саландер - момичето хакер и социопат, както и Микаел Блумквист - разследващ журналист и издател на списание "Милениум".

Блумквист се занимава с изобличаването на всякакви престъпни и корупционни схеми, в които участват видни шведски личности. Когато един млад журналист се свързва с него, за да го запознае със своя разработка за трафика на плът в Швеция и с онези високопоставени служители, които насилват малолетни момичета, Блумквист веднага се впуска в собствено разследване.

Той не се е виждал с Лисбет Саландер, откакто двамата са рискували живота си в едно ужасяващо преследване на сериен убиец през изминалата година ("Мъжете, които мразеха жените"). Но без самият Блумквист да знае, Саландер е била във връзка с него, или поне с твърдия диск на компютъра му, който тя е клонирала, за да го следи от големия си нов апартамент, закупен с нечестно придобито богатство.

Нееднократно насилвана като малка, Саландер е от онези оцелели, макар и силно травмирани деца, плод на шведската мрежа от детски домове, но за разлика от много други, тя в никакъв случай не е безпомощна жертва. Един дребен, недорасъл ангел на отмъщението с невероятни боксьорски умения, с фотографска памет и вманиачена на тема издирване и наказване на агресивни женомразци, Саландер е привлечена от разследването в компютъра на Блумквист.

Така, докато Блумквист и неговите приятели от "Милениум" се втурват да правят разследвания за секс индустрията, но според правилата на коректната журналистика, Саландер, амбицирана от ужасяващите данни за проституцията на малолетни, се заема със случая. Сама измисля наказания за трафикантите, но още преди да успее да осъществи своите схващания за правосъдие, тя е обвинена в три убийства, свързани помежду си и изложени в едно разобличаващо експозе за секс трафик, което предстои да бъде публикувано в "Милениум".

Сподели.