Никита Михалков коментира задочния си арест от съда на Украйна

Pinterest LinkedIn +

Руският режисьор Никита Михалков коментира факта, че преди няколко дни украински съд разпореди неговия задочен арест. Михалков съобщи, че е бил изненадан от причината за тази необичайна мярка, и по-конкретно от изявлението на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, че „руският кино режисьор може да засегне териториалната цялост на страната ни“.

"Решението творец от друга държава да бъде включен в списък за международно издирване само защото той не мисли така, както някой иска, през 1939 г. можеше да бъде подписано от главния прокурор на нацистка Германия Ернст Лауц" - е заявил 76-годишният режисьор, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че преди няколко дни Украйна обяви, че задочно арестува известни руски творци като Никита Михалков и Олег Газманов. Михалков беше заподозрян в посегателство върху териториалната цялост на страната, а главният прокурор на Украйна заяви, че режисьорът може да бъде задържан, докато "преминава границата на почти всяка цивилизована държава".
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.