Night of the Rabbit

Google+ Pinterest LinkedIn +

Жанр: Приключенска игра Година: 2013 Разработва: Daedalic Entertainment Издава: Steam Платформа: PC

Казват, че приключенските игри били мъртви. Представители на един от доминиращите навремето гейм жанрове днес се срещат значително по-рядко. Което, разбира се, е жалко, тъй като този вид заглавия винаги са били сред едни от най-интелигентните, оригинални и интересни предложения за електронни развлечения, изискващи от играча едновременно постоянство, логична мисъл и изобретателност.

За щастие, както вече казахме, макар и често пренебрегван напоследък, този жанр не е напълно изчезнал. И Night of the Rabbit на Daedalic Entertainment е ярко доказателство за това. Нещо повече – тази игра е и демонстрация, че, макар и изгубил водещата си роля, приключенския жанр има още какво да покаже на света.

Първото, което ще ви плени в Night of the Rabbit, е уникалната визия. Daedalic са заложили на рисуваната на ръка анимация с двуизмерно излъчване, което придава на играта едновременно олд скуул очарование и неподправено собствено излъчване.

Визуалният ефект и атмосферата, която са постигнали авторите, се доближава до духа и формата на красивите детски книжки в стил "Алиса в Страната на чудесата", което идеално пасва на общата концепция на историята.

Тя се върти около малко момче на име Джеръмая Хейзълнът, което случайно открива, че притежава уникални магически умения. Запознанството му с мистериозния говорещ заек Маркиз Де Хото го отвежда на пленително, малко страшно, но безкрайно вълнуващо пътешествие из един уникален свят, населен с колоритни персонажи като розовата мишка Аня, която се придвижва с ролери, както и винаги намусения Хъмберт. А за гарнитура ви предлага експлодиращи курабийки.

Макар в основата си да е повече или по-малко класически point and click (посочи и кликни) адвенчър, Night of the Rabbit се старае да предложи повече – било то под формата на различни предмети за събиране, които носят определени бонуси, било като магии за разучаване, а да не забравяме и опцията за смяна на цикъла ден/нощ, като през различните периоди героите, с които се срещате, се държат по различен начин.

Основната сила на играта обаче си остават изобретателните пъзели и увлекателната история, макар че по втория параграф Night of the Rabbit търпи някои забележки. Просто Deadalic малко са се поотнесли с дължината и в един момент повествованието сякаш губи целеустремеността си, разлива се в твърде много странични лирически отклонения и сюжетът започва да буксува.

Това, разбира се, не прави играта лоша - просто малко по-дълга, отколкото е нужно. Ако обаче сте истински почитател на жанра или искате да опитате малко от старата адвенчър тръпка, за която говорят олд скуул феновете на култови студия като Sierra и Lucas Arts (мир на праха им!), Night of the Rabbit ще ви потопи в един неповторимо увлекателен свят на приключения и магия.


Сподели.