Nigel Kennedy - класика и импровизации на световно ниво в НДК

Pinterest LinkedIn +

Вчера, 18.03.05, със спектакъла "Преживяването Кенеди" на световноизвестния цигулар Найджъл Кенеди (Nigel Kennedy), беше открит най-големият джаз форум у нас - София Джаз Пик 2005.

За времето на изпълненията, включени в двете части на концерта, неподражаемият музикант подари на изпълнилата до краен предел зала 1 на НДК публика, едно неповторимо и незабравимо усещане.

Първото, необявено в програмата произведение, което прозвуча след предразполагащите встъпителни думи на Кенеди, бе транскрипцията на Йохан Халворсен (Johan Halvorsen) на Пасакалия за цигулка и виолончело в сол минор на Хендел (Georg Friedrich Handel).

Демонстрирайки топлите си приятелски чувства към музикантите на сцената (Оркестъра на Класик ФМ Радио), цигуларят покани за бравурното дуо първото чело в оркестъра - Кристиана, с която във вторник, по време на репетиция, в спонтанен израз на възторг и доверие той пожела да изпълни предкласично произведение.

Втората изненада, три песни от Бела Барток (Bella Bartok), разкриха афинитета на мултистиловия изпълнител към класическата музика на 20-ти век и интонациите на балканския фолклор, като подсказаха едно много добро сработване и взаимно уважение между всички на сцената.

В пауза, предхождаща следващите произведения, Кенеди благодари на художникът Румен Рачев, автор на привличаща вниманието с концептуалността и багрите си картина, декорираща стената зад сцената. Малко след това, той обяви очакваните с еуфория от страна на публиката "Четири годишни времена" на Вивалди (Antonio Vivaldi).

“Дирижирано” чрез характерните за музиканта потропвания с крак и с кратки закачливи словесни интермедии, в наелектрезираната зала прозвуча едно от най-популярните класически произведения, поднесено с лекота, разчупена интерпретация и неприкрито удоволствие.

За финал на оркестровата първа част на "Преживянето Кенеди" и в тон с основната идея за възникването на спектакъла преди 8 години, солистът избра един от аранжиментите си върху парчето Purple Haze на легендарния китарист Джими Хендрикс (Jimi Hendrix).

Във втората част на спектакъла, Найджъл Кенеди смени старинната си цигулка с електрическа, и представи на публиката своите приятели от Jarek Smietana Jazz Band.

Импровизирайки със същата непринуденост и естетика, поразили меломаните в първата част на концерта, цигуларят и четиримата полски музиканти представиха разнообразни джаз композиции и аранжименти на Jarek Smietana, Jimi Hendrix, Duke Ellington (“Mood Indigo”) и “A Night In Tunisia”.

Отхвърляйки всякакви съмнения относно дълбочината и искреността на симпатиите си към младежкия орекестър на Класик ФМ, Найджъл Кенеди отново го извика на сцената и след последното за вечерта изпълнение, под бурните аплодисменти на публиката се сбогува с България.

Снимки: www.avtora.com

***

Приключилото събитие, беше първият от поредицата концерти и изложби, които ще се състоят в София до 3-ти април. На тази дата, "София Джаз Пик 2005" ще бъде закрит със “Срещата” от цикъла “Биохим Класик Джем”, с участието на най-големия български джаз музикант и композитор Милчо Левиев и най-успешния български класически пианист Людмил Ангелов.
Сподели. Twitter Facebook Pinterest LinkedIn