Nigel Kennedy пожела да свири с Иво Папазов

Pinterest LinkedIn +

На 14 март Найджъл Кенеди (Nigel Kennedy) долетя в София, за да открие в края на седмицата най-големият джаз форум у нас - София Джаз Пик 2005.

Ден след пристигането си, световноизвестният музикант направи репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио в концертната зала на Музикалното училище и се срещна с журналисти.

Виртуозният цигулар искрено се впечатли от уменията на младите български музиканти. Според него, те свирят със страст и техника, и работата с тях е чудесна.

За да разреши спора къде е чул балканската музика, която изпълнява ("Айде Яно" и "Йовано Йованке", за което спорят почитателите му от България, Македония и Сърбия), маестрото прибегна до хвърляне на монета. Обяснението беше, че всички на Балканите трябва да се гордеят с музиката си, защото английският химн "Gоd Sаve The Queen" е толкова мрачен, че в никакъв случай не помага на британците да постигнат успехи, а балканската музика е прекрасна и е пожелал да я свири веднага.

Кенеди представи цигулката си - инструмент от 1735 г., използван от известен съперник на Паганини - цигуларя Лафонт. Забележителен факт е, че "Концерт за цигулка" на Чайковски е изсвирен за пръв път именно с нея.

Въпреки че не знаеше за слушателската награда за world музика на ВВС 3 на Иво Папазов, Найждъл Кенеди се поинтересува дали в момента музикантът е в България и дори пожела да импровизират на сцената.

В сряда вечер, на 16 март, Найджъл Кенеди ще гостува в “Шоуто на Слави”, където е подготвил изненада за българските зрители.Найджъл Кенеди по време на репетицията с Оркестъра на Класик ФМ радио

Снимки: www.avtora.com

Сподели.