НХА отбелязва 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Pinterest LinkedIn +

Националната художествена академия честити в аванс 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Академията отбелязва светлия празник със специална програма, която ще протече по следния начин:

10:00 ч. – преподаватели, студенти и служители се събират в двора на НХА

10:30 ч. – поднасяне на цветя на паметника на "Св. Пимен Зографски", на паметната плоча на Константин Величков, пред паметника "Св. Св. Кирил и Методий" и участие в празничното шествие.

12:00 ч. – в галерия "Академия" – музикален поздрав за празника ще поднесе Академичния хор "Света Параскева" към НХА с диригент Галина Луканова. Ще прозвучи българска програма, съставена от църковно-славянски песнопения и обработки на български фолклор.


По случай празника НХА представя:

Изложба "Ревизия" на Стефан Груев – галерия "Академия"

Изложбата представя творчеството на Стефан Груев – дългогодишен преподавател в специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" в Националната художествена академия. Експозицията включва над 100 табла с репродукции и оригинали в сферата на шрифта и типографията, запазения знак, дизайна на книги, дизайна на издателски библиотеки и поредици, илюстрацията, филателната графика.

 

Изложба "Магията на писаното слово" – пространство пред галерия "Академия"

Изложбата "Магията на писаното слово" на катедра "Плакат и визуална комуникация" е посветена на петата годишнина от основаването на магистърска програма "Калиграфия" в НХА. Експозицията в пространството през галерия "Академия" представя творби на дипломирани и настоящи студенти в магистърската програма.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.