"Незнайните образи хорски" на Соня Тодорова: кратки разкази за особени състояния

Pinterest LinkedIn +

Забавни и изненадващи, понякога фантастични, друг път романтични, разказите в "Незнайните образи хорски" се четат с лекота. Характерното чувство за хумор на Соня Тодорова, добре познато на читателите от "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София", допълва прекрасно неочакваните обрати и превръща сборника в истински фонтан от изненади.

Има нещо особено очарователно в кратките разкази. Разнообразието от сюжети и стилове, което можете да откриете в сборник с разкази, е далеч по-трудно постижимо за романите. Истинско предизвикателство дори за най-изкушените читателите, "Незнайните образи хорски" на Соня Тодорова съчетава онова удоволствие, което може да ви донесе само наистина изненадващ финал, с не по-малко ценното умение да кажеш много неща с малко думи.

Повечето от вас вероятно са попадали на изключително забавния "Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София" на Соня Тодорова. Книга, чието остроумие със сигурстно ще оцените, независимо дали имате деца, или не, но особено ако ви се е случвало иначе очарователните ви наследници да ви провалят плановете с гръм и трясък.

И понеже вече сме ви разказвали както за Наръчника, така и за дебютния роман на младата писателка – "Перлите на Ади Ландау", едва ли ще останете изненадани, че новата ù книга е в различен жанр. Геодезист по образование, Соня Тодорова работи като преводач и все по-убедително се налага като една от най-интересните фигури в съвременната българска литература.

В "Незнайните образи хорски" ще откриете разнообразие от персонажи и истории, понякога реалистични, понякога фантастични, а често и двете. Понякога съвсем кратки. И тъкмо тези, най-кратките, се запечатват в съзнанието най-ярко. Ще се смеете с глас, ще се изненадвате искрено, тук-там ще кимате леко и ще си мислите колко познато звучи това-онова. Познато не защото някъде вече сте го чели, а защото ви се е случвало нещо много подобно.

По страниците на книгата се разхождат колонии от романтични мравки, хора със животински глави, влюбени студенти, гениални бебета и техните леко ошашавени майки, отегчени интелектуалци преследват мечти, пушат отчаяно, изпускат самолети, провалят живота си и полудяват тихо или просто играят безгрижно застинали в един колкото мимолетен, толкова и съвършен момент.

Особено любим ни стана едноименният "Незнайните образи хорски", чийто главен герой не е виждал собственото си лице от двайсет години. Вместо него всеки път, щом погледне към огледало, вижда животинска глава. И е в състояние да определи точно каква, защото е зоолог. Не, не е луд. Поне не съвсем. Метаморфозите му остават невидими за околните, но се отразяват върху целия му живот. Представете си изненадата му, когато разбира, че е единственият човек с подобен проблем...

И "Вила Самовила", в който едно малко момиче, което прекарва лятото с баба си, се вълнува от истории за вампири толкова много, че бурното му въображение се развихря до степен да плаши съседките. А между самовилите, каракоджолите, вампирите и другите необикновени създания неусетно се прокрадва драматична семейна история.

Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да го направите е като не пропускате премиерата на книгата на 12 септември от 19:00 ч. в бар "Макондо". В случай че държите преди това да сте прочели разказите, можете да ги откриете ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.