Нестандартна почивка в Мексико с Мел Гибсън и Get the Gringo

Pinterest LinkedIn +

През последните няколко години видяхме Мел Гибсън (Mel Gibson) в няколко заглавия, далеч от комерсиалния успех, но пък и те не са си го поставяли като цел. "Как прекарах лятната ваканция" (Get the Gringo) на Адриан Грюнберг (Adrian Grunberg) е едновременно сериозен, забавен и доста нестандартен филм, който също няма амбиции да оглавява боксофис класации, но има много други качества.

Ако Мексико, каквото сте го виждали във филми като Desperado, Once Upon a Time in Mexico и Machete, не е успяло да ви откаже от желанието да прекарате ваканцията си там, Get the Gringo вероятно ще свърши работа. Всъщност визията, която създава Адриан Грюнберг (Adrian Grunberg), е доста сходна до тази в лентите на Робърт Родригес (Robert Rodriguez). Само че Грюнберг и Мел Гибсън (Mel Gibson), който този път е отстъпил режисьорския стол и е сценарист на филма, са избрали доста необичайно място на действие за продукцията си.

Сюжети, въртящи се около живота на затворниците, опитите за бягство и оцеляването в затвора, изобилстват в световното кино. Ако очаквате нещо катоThe Green Mile или The Shawshank Redemption, то Get the Gringo може да ви изненада или да ви разочарова, но със сигурност няма да оправдае очакванията ви. Не защото му липсват кинематографични качества, напротив.

Затворът, в който се развива действието, а и историята нямат нищо общо с респектиращите здания и тайното прокопаване на тунели. Той е по-скоро ужасяващ, провален социален експеримент, чийто резултат е нещо средно между гетото и ада. Мястото е вдъхновено от реално съществуващ мексикански затвор, в който затворниците са можели да живеят със семействата си. Не е необходимо кой знае какво въображение, за да се досетите, че подобна идея е обречена на провал.

Get the Gringo е филм, който със сигурност ще оцените, ако сте фенове на Мел Гибсън, особено на емблематичните му екшън изпълнения, но вероятно ще ви допадне, дори и да не сте. Лентата не прилича на режисьорските творби на Гибсън Braveheart - The Passion of the Christ и Apocalypto, а ролята му е доста различна от последните актьорски изпълнения в Edge of Darkness и The Beaver на Джоди Фостър (Jodie Foster).

Персонажът му и използването на глас зад кадър може да ви наведат на далечна асоциация с изпълнението му в екшън комедията Maverick. Не само защото Гибсън отново е в ролята на изпечен крадец и измамник, но и защото, въпреки че не бихме могли да наречем Get the Gringo комедия, на филма не му липсва чувство за хумор. Както и изненадващи ходове. И можем само да се надяваме, че Мел Гибсън няма да се откаже и от писането на сценарии, както се отказа от режисурата.

Съсценарист на лентата е режисьорът й Адриан Грюнберг, за когото Get the Gringo е режисьорски дебют. Грюнберг не за първи път работи заедно с Мел Гибсън, той е асистент-режисьор на Apocalypto и на Edge of Darkness. Във филмографията му присъстват и други интересни заглавия, сред които са отличения с Оскар филм на Стивън Содербърг (Steven Soderbergh) Traffic, Master and Commander: The Far Side of the World и Wall Street: Money Never Sleeps на Оливър Стоун (Oliver Stone).

Персонажът на Мел в Get the Gringo е изключително находчив престъпник, който попада в крайно неприятна ситуация, включваща кола, пълна с пари, и умиращ клоун на задната седалка, която, освен че го навежда върху мисълта, че единственото по-лошо от това е някой да кашля кръв върху парите ти, става причина и да го арестуват. В Мексико.

Парите изчезват, а той се оказва в затвора. При това затвор, какъвто до момента не е виждал. И където бързо успява да се сприятели с десетгодишно момче и да си спечели цял куп други врагове. Всъщност филмът включва всички задължителни за жанра елементи - преследване с коли, престрелки, отмъщение и дете за спасяване. Само че детето съвсем не е предвидимо безпомощно, а начините, по които персонажът на Гибсън постига целите си, излизат от екшън клишета и са доста забавни.

Към актьорския състав на лентата се присъединяват Кевин Ернандес (Kevin Hernandez), в ролята на хлапето, когото може би сте гледали и в комедията The Sitter с Джона Хил (Jonah Hill), и Dolores Heredia като майка му. Петер Стормаър (Peter Stormare) прави поредната си впечатляваща злодейска роля, въпреки че трудно бихме могли да определим когото и да било от персонажите като изцяло положителен. Ролята на архизлодей е поверена на испанския актьор Daniel Giménez Cacho.

Вече споменахме, че целта на Get the Gringo не е да се превърне в касов успех. Вероятно това е причината Мел Гибсън, който е и продуцент на лентата, да реши, че в САЩ филмът може да се разпространява направо на DVD, вместо в киносалоните. В Европа обаче той не само се появи на голям екран, но и успя да привлече значителен зрителски интерес. Дори да не сте фенове на динамичните екшъни, си струва да гледате Get the Gringo, защото ще успее да ви разсмее, а и ще разнoобрази лятната ви ваканция.

Сподели.