Немските легенди Die Toten Hosen сензационно ще свирят в столичния клуб О!Шипка

Pinterest LinkedIn +

Окончателно стана ясно, че легендарната немска банда Die Toten Hosen ще изнесе концерт в България. Сензационната новина се допълва от факта, че Die Toten Hosen избраха "Сцена За Авторска Музика" - О!Шипка за мястото, където ще свирят пред българските фенове.

Концертът в О!Шипка, който ще се състои на 31.05.2004, е част от промо-турне, което Die Toten Hosen правят преди големите летни фестивали, където ще свирят на една сцена с групи като Red Hot Chili Peppers, Metallica, Korn, Pixies, Life of Agony, Slipknot и Soulfly.


Die Toten Hosen

*****

Историята на знаменитата немска група започва в навечерието на Великден, през 1982 г., с концерт в Бремен. Групата е образувана от останките на две други пънк-банди, ZK иKFC.

Пънкарското име “DIE TOTEN HOSEN” на немски жаргон означава нещо като “Пълни неудачници”. Тъй като четирима от тях се казвали Андреас, за да избегнат евентуални обърквания, се наложило да си измислят прякори: Кампино (Андреас Фреге, вокал), Брайти (Андреас Брайткопф, китара), Кудел (Андреас фон Холст, китара), Анди (Андреас Мойрер, бас) и Вьоли (Волфганг Роде, ударни), от юли, 1986 г. Първият винил на групата от Дюселдорф е сингълът Wir Sind Bereit, с който покоряват върховете на независимите класации, а с третия си сингъл, “Bommerlunder” завладяват и официалните немски чартове.

През 1983 г. излиза първата им дългосвиреща плоча "Opel-Gang" (записана за два дни) и то не за кого да е, а за EMI. Вярно, че след излизането й са изгонени от EMI, но след това пък, са поканени от Virgin. На обложката на следващия си албум "Unter Falscher Flagge”, 1984 г., рисуват известното лого EMI, във вид на кучешки скелет, за което обложката е забранена, а те са осъдени да платят на EMI половин милион марки. Но Virgin не се отказват тях и през 1986 г. издават "Damenwahl". След излизането на албума групата тръгва на турне, организирано от производителите на презервативи "Fromms”.

През 1987 г., по време на ски-ваканция се ражда идеята за "Never mind the Hosen – here’s Die Roten Rosen" - кавъри на немски хитове от 60-те и 70-те. За инструментите тук са се хванали и техните техници и сесийни музиканти, които са се нарекли “Die Roten Rosen” (Червените рози), втората най-известна група в света (знае се се коя е първата).

През лятото на същата година, на турне записват “лайф” албума "Bis Zum Bitteren Ende", най-продавания немскоезичен концертен албум. Година по-късно излиза "Ein Kleines Bisschen Horrorschau", не просто албум, а цялостна концептуална пънк–опера за младежа Алекс, на който му е омръзнало жалкото, унило съществуване. Той събира група и става неин лидер, след което е арестуван и пратен за 14 г. в затвора, за да се научи да обича майка си (Германия). Променяйки мозъка му на 180 градуса, го пускат за добро поведение. Полицията навън го следи, той иска да напусне града, но няма воля за това, накрая дори не успява да се самоубие. Различни политици го използват за свои цели. Така продължава да живурка, вчера бунтар, а днес клоун.

Албумът е обявен за най-добър за 1988-1989 г. в Германия. Сингълът "Hier kommt Alex" става тяхна визитна картичка и дълго време не напуска класациите по цял свят. След успех следват концерти с Rolling Stones и U2, а подгряващи са им Green Day, Therapy? и Social Distortion. Хедлайнери са на фестивали, наравно с Bad Religion и Faith No More.

Две години след това групата има юбилей: общата възраст на участниците е 125 години. На това събитие е посветен двойния "125 Jahre. Auf Dem Kreuzzug Ins Gluck", оглавил за три седмици немските класации. На дисковете заедно с новите неща има ремикси и концертни версии.

След успеха в Германия, “Гащите” решават да завладеят и света и пускат англоезичния "Learning English...Lesson One", с кавъри на Ramones, The Boys, Ronald Biggs, Sham 99, 999, The Vibrators, The Rockafellars, The Damned, UK Subs, The Flys и др. В записите участва и по някой от групите, които правят оригиналите. След турне американската преса ги признава за втората след Scorpions, немска група, която постига международен успех.

През 1992 г., Кампино се снима във филма "Langer Samstag".

През 1993 г., поредният им сингъл - "Sascha – ein aufrechter Deutscher", предизвиква протеста на републиканците, които се опитват да го забранят по съдебен ред. През същата година излиза албумът Kauf Mich!, а скоро след това и сборният ""Reich & Sexy", представящ историята на групата.

През 1994 г., подаряват на света още един англоезичен албум "Love, Peace & Money", в американска, немска и японска версия

През 1996 г., Ди Тотен Хозен пускат най-силния си албум “Opium Furs Volk”, с тираж над 1 млн. Някои от парчетата са забранени в Бавария заради съдържанието си. В хода на турнето "Ewig Wahrt Am Langsten" е записан концертният "Ewig Wahrt Am LANGSTEN".

През 1997 г., в Дюселдорф, на юбилейния им, 1000-ен концерт със съпорт от Bad Religion, Goldfinger и Leningrad Cowboys, се случва нещо наистина трагично. В 60 000-та тълпа загива холандско момиче. За да предотвратят паниката им се налага да продължат изпълненията си до края. По-нататък отказват всякакви публични прояви.

След като преодолява стреса привикват отново с концертите на турне в Австралия през следващата година, в течение на което се появява EP-то "Soul Therapy".

В края на годината се завръщат в Германия като Die Roten Rosen с коледния си албум "Wir warten aufТs Christkind". През следващата година излизат "Crash-Landing" и втори албум, с чието излизане е свързано неприятно събитие, смяната на барабаниста Вьоли с по-младия Vom Ritchie. В този албум свирят и двамата.

През 2000 г., на концерт в Буенос Айрес сцената се срутва, а на музикантите се налага да прелетят няколкото метра, делящи ги от земята.

През 2001 г. правят концерт в Куба, спонсорират любимия си футболен отбор – Фортуна, Дюселдорф и записват в Испания “Auswärtsspiel”.
Концертът “Zugspitze” през 2002 г., отбелязва рекорд по свирене на най-висока надморска височина за тях (2.960 m) и пред най-голяма аудитория (300 000) на фестивал в Полша.

"Reich & Sexy II – Die fetten Jahre" бележи друг рекорд, колко души могат да се сложат на обложка.

През февруари, 2004 г. излиза поредният им сингъл “Friss oder stirb”.

Историята продължава...


Сподели.