Нелегалните файлове имат нов дом - eDonkey

Pinterest LinkedIn +

След като в резултат на акциите срещу нелегалното разпространение на файлове в Мрежата BitTorrent започна да се срива, потребителите бързо си намериха алтернатива. И въпреки че peer-to-peer мрежите като цяло са в немилост, по нищо не личи спокойствието в eDonkey да е нарушено.

Проучване на фирмата за Интернет анализи CacheLogic е показало, че досегашната борба с нелегалното разпространение на аудио, видео и софтуер между потребители постига само частичен успех. Въпреки че заелите се с нелеката задача съумяха да разбият първия голям сървър за трансфер на файлове - Kazaa, а сега постигнаха победа и срещу BitTorrent, в действителност в Интернет пространството нищо не се губи.

еDonkey представлява децентрализирана мрежа за обмен на файлове, или с други думи не притежава централен сървър, където те да се съхраняват, а позволява на потребителите да трансферират файлове на peer-to-peer принципа. Това означава, че когато даден потребител желае да изтегли музика, филм или софтуер, чрез инсталирания на компютъра си eDonkey той директно се свързва с други потребители, които го притежават (или отделни части от него) и пазят на точно определено място на своя харддиск. И всичко това без рейтинг или каквито и да било други ограничения.

В държави като Великобритания, Япония и Канада, eDonkey е не по-малко популярен от BitTorrent, установили са от CacheLogic. В други пък, като Южна Корея, това е най-разпространеният начин за размяна на файлове.

"Това е игра на котка и мишка. Хората тичат след контента", коментирал е човек от технологическия отдел на CacheLogic. Той е обърнал внимание, че друга популярна мрежа - Gnutella, също се съживява, въпреки че беше подложена на сериозен натиск от звукозаписните компании.

Според CacheLogic 60% от трафика на данни в Интернет за 2004 година е реализиран от активността на потребителите в peer-to-peer мрежите. Повечето от файловете, които те са обменили, нарушават законите за авторските права.

Сподели.