Negy от FARS: Рапът трябва да е истински – да идва от сърцето и душата

Pinterest LinkedIn +

Филип Петров a.k.a. Negy от FARS е сред онези наши хип-хопъри, за които рапът е начин на живот, лична философия и намерено призвание. Рядко си губи времето – ако не организира творческия процес в новооткрития си бар Jazzmatazz в центъра на София, той записва парчета, слуша инструментали и пише текстове за хип-хоп върху стари касови бележки. Живите участия също са му страст. Особено когато на сцената се съберат и старите му хип-хоп приятели. Сигурно затова за четвърта поредна година участва активно в организирането на най-големия маратон за ъндърграунд български хип-хоп Back to da Unity.

Събитието ще се случи на 25 април 2014 г. в столичния клуб Mixtape 5 и ще събере на една сцена рап артисти от няколко поколения. Достатъчен повод да разпитаме Negy за нивото на хип-хопа у нас, за обещаващите нови имена и за това дали има разцепление в родния рап ъндърграунд.  

.: В началото на 70-те в Южен Бронкс, когато се заражда хип-хопът, всичко е чисто и истинско – без подсладители за удовлетворяване на чужди вкусове. Безвъзвратно изгубени ли са тези години? Излиза ли от употреба old school рапът?

Negy: Не мисля. Тези, които са го правили от сърце, продължават да го правят от сърце, колкото и да са погълнати от комерсиализацията на музиката и в частност на хип-хопа.

Има си хора, които, за добро или за лошо, продължават да се чувстват така, сякаш още живеят в 70-те.

.: Има ли послание българският хип-хоп?

Negy: Определено. Слушайте "Тежък жребий" на Logo5, песен отпреди две-три години – в нея има толкова музика, текст, смисъл. Радвам се, когато чувам парчета с послание, поднесени по съвременен начин.

Иначе масово се пеят неща, които сме слушали преди 10-15 години. Има групи, които днес се опитват да говорят на младите, но чрез подражание – копират Нокаут, но римите им са доста по-слаби. Явно не са разбрали, че преди 10 години е правен по-добър хип-хоп от техния и за цяло едно десетилетие не са успели да създадат поета в себе си. 

Рядкост са интелигентните послания. Говоря за ъндърграунд банди. Въобще не искам да обсъждам онези, които ги въртят по телевизията и са част от поредицата "глух съм, но правя музика".

.: Кажи някоя по-нова българска хип-хоп банда, която ти е напълнила душата?

Negy: За мен това са So Called Crew, Жлъчката – страшно МС, има много богат речник и знае как да го използва. За един рапър богатият речник е абсолютно задължителен.

Втрещен съм от това как рапъри без елементарни познания по български език имат над един милион гледания в YouTube. Лошо няма да си лаконичен, но трябва и да си смислен. А те са лаконични, защото за толкова им стига речникът.

.: Хип-хопът е всъщност философия, начин на живот, не просто музика, римуване, флоу…

Negy: Хип-хопът е протест. Протест срещу репресията, протест срещу системата.

.: Мина ли времето на протестите?

Negy: Не.

.: И все пак има огорчени хип-хоп фенове, които трудно свикват с новото пазарно лице на рапа…

Negy: Няма как рапът да избяга от комерса. Той вече доста време е на пазара, защото накара целия свят да се клатушка в ритъм. Нормално е да има развитие. И дори не е нужно рапът да е ъндърграунд, за да го бъде.

Просто трябва да е истински – да идва от сърцето и душата. Ако си в настроение за любов, правиш песен за любов. Ако се чувстваш потиснат – правиш песен на протест. Ако си в добро настроение, правиш фънкарийска песен.

.: След 11 години на сцена с FARS имаш ли още настроение за хип-хоп?

Negy: Определено! Всеки ден се занимавам с хип-хоп – независимо дали ще изслушам някой нов инструментал, дали ще напиша някакъв текст на касовата бележка от бара или ще говоря с приятели за хип-хоп.

Много ми се прави рап. И гледам ежедневието да не ме отнася прекалено в друга посока. Усещането да правиш музика е несравнимо. А когато и други харесват музиката ти, е просто велико. Всеки артист търси признание.

.: В края на март 2014 г. хип-хопър номер едно в Македония - Слаткаристика - направи афтър парти в твоя бар Jazzmatazz и отново сподели, че хип-хоп сцената в България е най-голямата на Балканите. Изненадва ли те мнението му?

Negy: Нали знаеш, че човек не може да бъде пророк в собствената си държава. Нашето българско ежедневие на нямане и омраза ни кара да мислим, че тук нищо не се случва.

Достатъчно е обаче да си направиш една груба сметка в колко клуба и в колко бара се слуша рап на живо, колко чужди хип-хоп банди ни гостуват – Jeru the Damaja, ONYX, Funkdoobiest, Wu-Tang…, за да разбереш, че всъщност сме доста напред.

.: С FARS сте подгрявали много световни рап знаменитости. Успяхте ли да сондирате мнения за нивото на българския рап?

Negy: Казвали са ни, че правим як хип-хоп, не знам дали от куртоазия или наистина. MC-то на Freestylers много се изкефи на Ендо, дойде дори в студиото на нашия лейбъл Illmate.

Lords of the Underground влязоха в залата, докато ние с Нешев правихме чековете на едно от парчетата на FARS, и много се изкефиха. Поискаха да го изкараме докрай, защото ние, естествено, се сепнахме, щом ги видяхме.


Negy и американската легенда Redman

.: В интервю пред Avtora.com Слаткаристика каза, че бъдещото звучене на рапа по нашите географски ширини трябва да има балкански отпечатък, че ритмите на Горан Брегович и Dubioza kolektiv не са за подценяване. Мислиш ли, че автентичният балкански ритъм има място в българския хип-хоп?

Negy: Веднага се сещам за DJ Vadim, който по време на един свой уъркшоп през 2004 г. каза, че най-якият хип-хоп се получава, когато вземеш от оригинала, хип-хопа на нашите черни братя в Америка, и го смесиш със звуците на мястото, откъдето идваш. Това, между другото, се забелязва в много наши банди.

Ние във FARS сме си фънкари, кефим се на саксофони, тромпети и катари, макар че сме имали инструментал с гайда.

.: Какво се случва с FARS? Миналата година направихте голяма юбилей по случай десет години на сцена.

Negy: Е, тази година правим 11.

.: Ще доживеем ли трети ваш албум или поне сингъл?

Negy: Ще доживеем. Ще стане. Чакаме Станишев да вземе решение… Макар че няма да правим парче за оставката му. Ние не се натискаме да изпращаме тежки послания, по-скоро правим весел рап, който е игра на думи.

.: У нас вече си имаме и хип-хоп награди… Как мина тазгодишното им второ издание? Присъстваше ли ъндърграундът на сцената?

Negy: Не. Добра идея с лошо изпълнение – така бих ги характеризирал. Шуробаджанащината в България е навсякъде. Имам чувството, че и клошарите вече обсъждат как "го познават ония и ще го пуснат в техния район да рови в боклука".

.: Ъндърграунд изпълнители може и да няма на хип-хоп наградите, но фолк диви присъстват. Окей ли с това фолкът да "драпа" към хип-хопа?

Negy: Е, не съм окей. Всъщност хип-хопът навлезе във фолка. Докато се возя в такси, ми се налага да слушам как някоя фолкаджийка пее "искам пари, искам и коли" и се включва някакъв безумец, който току-що са го пуснали от лудницата и рапира "ето ме и мене, бебче, идвам аз сега", без да може да влезе в ритъм, да казва "с", "ш" и други по-трудни букви.

Не ми харесва разни самозванци да извличат дивиденти от хип-хопа. Не всеки, който вкарва рими, е рапър…

.: Да поговорим сега за едно предстоящо събитие, на което Illmate и United Rap Artists са организатори. Back to da Unity е маратон за ъндърграунд хип-хоп. Тази година е четвъртото му издание. Защо това наименование? Има ли разединение сред ъндърграунд рапърите, че да се налага да ги побратимявате на една сцена?

Negy: Разединение няма, има ежедневие. То ни разделя. Представи си една компания от приятели, които преди 10 години са били всеки ден заедно, а сега се виждат само по празниците.

Това сме ние. Затова имаме нужда от такова събитие – за да напомним, че едно време бяхме страшна компанийка.

.: Имаше ли артисти, които се колебаеха, не искаха да участват или поставяха условия?

Negy: Имаше няколко групи, но не ми се говори за тях. Големи имена като Спенс, Нокаут, DRS нямат никакви претенции, веднага се отзоваха, дори направиха отстъпки от хонорарите си, само и само да стане събитието.

Аз самият като артист 3 години съм ходил по концерти и не съм взел един хонорар. И не съм го и търсил. Добре че беше Ендо да дойде след един концерт и да ни даде по 30 лв. на мен и на Нешев. Тогава отидохме и купихме бира за всички, защото пяхме за кеф, не за пари.

.: Миналата година Back to da Unity отбеляза рекорд по посещаемост...

Negy: Да, беше страшно. Направо не очаквахме. Много яка емоция. Точно бяха отворили Mixtape5, още миришеше на силикон и лепило и се изсипаха 1500 човека, при капацитет 1000 човека. На 1200-тния човек затвориха вратите. Някъде около 200 души останаха отвън. Така че купувайте си предварително билети, защото, ако имаш билет, няма как да не влезеш.  

.: Ще има и реге…

Negy: Да. То и друг път е имало, защото DRS, Sensei, NRG D участваха и миналата година, а те си правят и реге. Този път обаче ще имаме зала B, където ще са Jahmmi Youth, Chibook-а, Kappa Irie, така че ще има стабилна реге сцена.

.: Около 40 артисти, заедно с MC-тата и диджеите, ще се качат на сцената на 25 април в Mixtape 5. Труден ли беше подборът?

Negy: Определено. Но в крайна сметка направихме селекцията. И мисля, че само като чуеш първите няколко имена - Нокаут, DRS, Спенс, X-team, Wosh & Feel, Logo5 - си казваш, че трябва да бъдеш там. Така че идвайте...

.: Кажи нещо умно за финал...

Negy: Бъдете себе си!


Сподели.