Need for Speed: Shift 2 Unleashed

Pinterest LinkedIn +

Жанр: автомобилен симулатор Година: 2011 Разработва: Slightly Mad Studios Издава: Electronic Arts Платформа: PC | PS3 | Xbx 360

Има някои неща, които просто не се променят: слънцето винаги изгрява от изток и залязва на запад, водата е мокра във всяка точка на света, а максимата „Нова година – нов Need for Speed” от години работи безотказно.

Само дето от време на време, при изключителни стечения на обстоятелствата и нечувани, вселенски катаклизми тези аксиоми, които всеки един от нас е свикнал да приема за даденост изведнъж престават да бъдат истина. Тогава небето се тресе, земята се разцепва, изригват вулкани, а орди скакалци опустошават посевите... Или в един не чак толкова драматичен и библейски контекст – новият Need for Speed излиза само шест месеца след предшественика си.

Спокойно – на Electronic Arts не им се е повредил часовника – просто диверсифицирането на франчайза продължава с пълна пара. След експерименти Need for Speed: Nitro (заглавие за платформите на Nintendo) и Need for Speed: World (опит за ММО по темата), от компанията май напипаха правилният подход за разделянето на поредицата. Вместо генерална промяна в концепцията и залитане я в посока Mario Carts, я World of WarCraft, EA взеха най-правилното решение и вкараха една от най-старите, обичани и добре познати на поколения играчи рейсинг серия в две основни направления: аркада и истински (или поне по-сериозен) симулатор.

За разлика от излезлият в края на миналата година Hot Pursuit, Shift 2 е дело на съвсем различно студио - Slightly Mad, същите които правиха и първата игра със същото подзаглавие. Съответно запазвайки уникалната, рейсинг специфика на предшественика си, Unleashed страни сериозно от либералното свободомислие на последните няколко Need for Speed издания (които не е тайна черпеха щедро вдъхновение от филмови хитове като Fast and Furious). Вместо безкрайни, градски булеварди и улични гонки без правила, Shift 2 си поставя за цел да ви вкара в света на професионалните автомобилни състезания. Това най-общо казано означава затворени писти, строг регламент и участия в шампионати от ранга на 010 FIA GT1 World Championship и FIA GT3 European Championship.

За да постигне амбициозните си цели играта ще ви постави (до голяма степен буквално) в шофьорската кабина и ще ви покаже нажежената обстановка на пистата от гледната точка на отделният състезател. Това придава на визията изключителна зрелищност (особено сцените от т.нар. Helmet Cam – т.е. камера закрепена на шофьорският шлем), което е голям плюс предвид на факта, че чисто графично играта не блести с нищо особено. На практика това което спасява играта в това отношение са именно ефектните сблъсъци, каскади и реалистичното пресъздаване на онова специфично „шофьорско” усещане на човека зад волана.

Подобренията в тази част са много и съществени. Доразвита е „ролевата” част на играта т.е. трупането на опит и подобряване на определени умения на управляваният от вас пилот. Изкуственият интелект на другите водачи по пистата също е усъвършенстван и представлява сериозно предизвикателство особено на високите нива на трудност.

Изцяло в традициите на поредицата, Shift 2: Unleashed включва впечатляващо разнообразие от автомобили които ще можете да отключвате с развитие на соловата си кариера и съответно да карате – говорим за над 145 коли от 36 различни марки. Озвучаването също е на очакваното високо ниво – от звуците на двигателите и писъка на спирачните барабани до надъханият, взривяващ адреналина саундтрак, включващ изпълнения на култови банди като 30 seconds to Mars, Stone Temple Pilots и Switchfoot.

Накратко: изключителна рейсинг игра, която, макар да се отклонява в известен смисъл от духа на последните Need for Speed заглавия грабва с изключителна комбинация от реализъм и новаторство.


Сподели.