Неделчо Богданов: "Българ" ще се превърне в истерия! Обещавам ви!

Pinterest LinkedIn +

За повечето хора Неделчо Богданов се появи от нищото, но за сметка на това с гръм и трясък – автор е на анимационния сериал "Българ", който се оказа една от най-интересните продукции, появили се на българския "екран" напоследък.

Всъщност, в момента епизодите на "Българ" могат да бъдат гледани само на официалния сайт на проекта.

Неделчо се занимава с анимация от 10 години, при това доста успешно - участвал е в десетки международни фестивали, а филмът му "Екип 54" печели награда след награда.

Оказа се, че "Българ" е дълго мислен сериал, който обаче е направен само за няколко месеца. Прецедент или надежда за българската анимация е "Българ"?

Неделчо Богданов: До 7-ма серия ще има истерясали по "Българ", казвам ви!

.: Тази истерия нарочно търсен ефект ли е или просто така се случи?

Неделчо Богданов: Има ескалация в сериала - всяка следваща серия е по-добра от предишната. Като виждам какво се случи след първата, съм сигурен, че до края на първи сезон ще настане истинска лудница.

.: Добре, разкажи малко повече за човека, който ни подготвя тази истерия - повечето хора не бяха чували името ти до момента на излизането на "Българ". Кой си ти?

Неделчо Богданов: Преди да започна да се занимавам с рисуване, тренирах футбол в Несебър и исках да стана футболист. Но родителите ми казаха: "Не, ще ставаш художник" и ме изпратиха в Художествената гимназия в Казанлък. Там страшно много си разчупих мисленето - гимназията е невероятна.

По това време с едни приятели развихме и нов стил в рисуването - образи, които нарекохме "гюрчета". Това не са карикатури или шаржове - това са олигофрени. Много рисувахме по това време. След това кандидатствах в НАТФИЗ, приеха ме и завърших.    

Всичките ми филми досега са изключително различни. "Екип 54" например, е драма - от кината са излизали плачещи хора. "Да имахме жени" е просто майтап - след един пропуск на Христо Йовов се вдъхнових и го направих за 20 дни.

А "Професорът" има интересна история - един човек дойде при мен и ми каза: "Правиш много хубава анимация, ще направиш ли това стихотворение на филмче?". Прочетох го - беше стихотворение на Константин Павлов, писано преди 40 години, но е изключително актуално и днес, и веднага седнах да го правя. Много исках да го покажа на Константин Павлов, но за съжаление той почина и не можа да го види.

Но през всичкото това време "Българ" вече беше измислен. Идейно е готов още от 2001 година и когато се дипломирах, започнах да го правя.  

.: През цялото това време си участвал и печелил различни международни фестивали с анимацията си. Разкажи ни повече и за това?

Неделчо Богданов: Всичко беше моя лична инициатива. "Екип 54" е дебютният ми филм като дипломиран режисьор и след като го направих, започнах да го изпращам по фестивали - Холивуд, Нешвил, Атланта, Сараево, Румъния, Ирландия. В България "Екип 54" спечели награди от фестивала за късометражни филми в Балчик, както и от фестивала Filmini. Навсякъде беше приет много добре.

.: Филмите ти се приемат много добре на фестивали, но доколкото разбрах никоя телевизия не е пожелала да излъчи "Българ". Как си го обясняваш това?

Неделчо Богданов: Направих "Българ" не за да спечеля пари от него на всяка цена, а защото знаех, че ще стане страхотен сериал. Първата серия беше готова още през 2008 година и още тогава го предложих на телевизиите - бях сигурен, че ако я видят, ще си кажат: "Супер, искаме сериала". Не се случи! За това бях принуден да направя всички 7 серии сам, да ги пусна сам и да покажа какво щеше да се случи още тогава, ако някой беше обърнал внимание.

"Българ" е завършен още през януари 2010. Тогава също го предлагах на много места. Ники Кънчев помогна с презентирането му в Нова телевизия, предложих го и в PRO BG, TV7, къде ли не. Предлагах сериала безплатно - никъде не съм казвал някаква цена за него. Но от никъде не ми беше даден какъвто и да било отговор. Дори не ни отрязаха.

.: Това е доста странно поведение, имайки предвид в каква мания се превърна "Българ". За да не предусетят това, телевизиите, на които си го предлагал, или нямат никакъв пазарен нюх, или просто не са си направили труда да го видят. Кое е според теб?

Неделчо Богданов: Мисля, че въобще не са си направили труда да го видят. А манията беше очаквана, въпреки че не съм дал нито един лев за реклама на "Българ". И се случи най-естествената реклама - някой, който вече е гледал "Българ", го показва на свой приятел и така нататък. Това е и най-сладката реклама.

.: Не те ли е яд, че не се обръща достатъчно внимание на анимацията в България?

Неделчо Богданов: Не, не ме е яд. Защото всъщност не обръщат внимание на мен, а не на изкуството като цяло. Има изкуство в България, има анимация - ето, Анри Кулев прави пълнометражен анимационен филм в момента.

Предполагам, че на телевизиите им е прекалено натоварено, за да обърнат внимание на всичко, но както ти казах - на мен не ми пука. Аз създавам нещо, което харесвам и знам, че е направено наистина добре. Останалото не зависи от мен.

.: Какво значи "на телевизиите им е натоварено" - телевизиите в момента се надпреварват в една и съща игра - никой не предлага нещо наистина различно, така че все някой трябваше да се сети, че ще си вдигне рейтинга, включвайки в програмата си нещо ново и интересно като "Българ".

Неделчо Богданов: Може и да има такива хора, но още да не са го забелязали. Може никой да не го забележи до края - докато пусна всички серии в сайта на "Българ". Аз съм ОК с това. Може да се случи така, че някой да пожелае да го излъчи още сега и да завършим сериала в телевизионен ефир - ОК съм и с това. Но оттук нататък нищо не зависи от мен - аз съм свършил своята работа. Мисля до януари 2011 г. да съм пуснал всички серии вече.

И наистина нямам нищо против те да си излизат в сайта, защото сайтът е също толкова добре измислен, колкото самият сериал. Концепцията за сайта също е уникална - подготвяме игра, която в България още няма, в това съм сигурен. Директорията "Типажи" ще се превърне в цяла мрежа - в цял един град, в който можеш да се разхождаш чрез сайта.

.: Всичко това, за което говориш, го правиш с екип от около 30 човека. Само от ентусиазъм ли правите всичко, след като казваш, че пари от това в момента не се изкарват?

Неделчо Богданов: Не, пари от това определено не се изкарват. Правим го, защото съм сигурен, че успея ли да намеря средства, за да направим втори сезон на "Българ", анимацията в България ще се превърне в индустрия. Защото за първи път в България ще се плаща за анимация, която хората наистина са искали да видят.

И всичко ще се случи на професионално ниво! Защото аз например, правя анимация от 10 години. Но сега ме забелязаха хората. Защо, според теб? Защото изпипах всичко и показах как може да се случва професионално. Въпреки че анимацията се прави изключително трудно - една секунда е 24 рисунки, а аз направих 90-минутна анимация за 7 месеца! Това се случи, защото хората, с които работя, вярват в мен и резултатът е налице! Интересът го доказва.

.: Как измисляш сценария за всяка една серия?

Неделчо Богданов: Половината серии съм ги измислил сам, а другата половина съм ги мислил с един мой приятел - Данаил. Нинджата пък помага за новите серии.

.: Дразни ли те сравнението, което хората правят между "Българ" и "Семейство Симпсънс" - като визия, идеология?

Неделчо Богданов: Не, в никакъв случай! "Семейство Симпсънс" е най-добрият анимационен сериал, създаван някога в целия свят! Няма дори игрален сериал, който да се сравни с тях. Номер 1 са от 21 години. Как мога да се дразня?! Аз ако успея да постигна дори една малка част от успеха на този сериал, ще съм най-щастливият човек.

.: Мислил ли си да предложиш сериала и някъде в чужбина, след като тук до момента интересът е само от зрителите?

Неделчо Богданов: Сериалът е преведен и на английски - сайтът има английска версия. Според статистиката се гледа често извън България. Аз работя за идеята, която очевидно се цени и тук, така че не съм мислил по въпроса.  

Но ако става въпрос за индустрия, сега ако FOX ми кажат: "Давай сериала, ще го правим и излъчваме на английски", го давам веднага!

.: Би ли работил за някое от големите студия по света?

Неделчо Богданов: Не, в никакъв случай! Искам аз да съм режисьор, продуцент и моя да е крайната дума за всичко, което създавам! Не искам никой да ми казва кое как трябва да изглежда или излиза като краен продукт.

.: Издай ни малко повече за следващите серии на "Българ" - какво ще се случи до края на първия сезон?

Неделчо Богданов: Най-интересното е, че никой още не знае кои са главните герои. Те са общо към десетина и са абсолютни маниаци. Клошарът също е много зъл тип. Българ не е главен герой, дори в някои серии го няма.

Има още много интересни нови типажи, за които хората даже не подозират. За втория сезон съм написал сценарии, в които ще участват и гости. Например Ъпсурт. Те още не знаят, но ще участват. Както и актьорът, който озвучава Хорейшио - решил съм да го поканя на всяка цена, защото имам епизод, в който се включва самият Хорейшио.

Въобще, ще настане лудница. Искам хората сами да открият идеята на сериала, без аз да ги насочвам. За това не искам да говоря предварително и да предизвиквам нагласи. Нека всеки сам си направи собствена преценка за сериала и посланията в него!

.: Какви други проекти ти се въртят из главата?

Неделчо Богданов: Мисля за един уестърн, но за съжаление не мога да го реализирам на този етап. Но пък както виждаш, моите идеи все някога се случват и това е най-якото! Направих и един клип на The Top Stoppers - за 20 дена го изплясках. Още едно доказателство, че има начин да направиш нещо, ако си ентусиаст. Не си губя времето в това да се оплаквам от липса на пари или подкрепа, а работя!

От гилдията започнаха да ме викат да говоря по някакви форуми. Нямам време за такива неща - имам работа за вършене и сериал за правене. Да говориш, вместо да рисуваш ми се струва загуба на време. Мисля, че всички аниматори трябва да се замислят за това - имат всичко необходимо, за да създават анимация. Просто трябва да седнат и да рисуват, вместо да протестират срещу всичко, което не се случва.

.: Кога излиза следващият епизод на "Българ"?

Неделчо Богданов: На 26 октомври 2010 г. Казва се "От местопрестъплението: Несебър". Главният герой е Хорацио (да не се бърка с Хорейшио, който ще се появи в новия сезон, за да станат тандем). Ще има истерия, казвам ви! Ще видите!

За Avtora.com интервюто взе Елена Георгиева, radio.e@gmail.com

Сподели.