Време е за ъндърграунд! Запознайте се с хейтър номер едно в българския хип-хоп - Гошо от Почивка

Pinterest LinkedIn +

"Ша ви биеме всички ве, мейн" - вярваме, че едва ли можете да сбъркате този лайт мотив!

От "хейтър" номер едно в България до обект на саркастична ирония за мнозина, Гошо от Почивка е явление. Независимо дали за да се превърне в поредния пародиен елемент в родната музика, или за да бъде обявен за създател на самобитния хип-хоп у нас, 28-годишният варненец предизвиква интерес с почти всяка своя проява.

Уточняваме - не търсим в неговата популярност нито положителното, нито отрицателното, просто я отбелязваме като явление. Защото за едни, парче като "Благодарим ти, Митко Бербатов" може и да е проява на патриотизъм, но за други е просто поредният вариант на "Кен Лий", който ни прочува извън родните географски ширини, но в същото време ни се иска да бяхме минали и без него.

Кой е Гошо от Почивка?!

Една от основните заблуди, свързана с GP е, че живее във Варна. Гошо действително е роден в морския град, където набира популярност след дебюта на парчето си "Почивка", носещо това заглавие, защото е посветено на живота му в квартал "Бриз", който е в непосредствена близост до спирката и плажа със същото име. Съвсем млад обаче, Гошо се мести с родителите си в Испания и от 2001 година досега работи в строителна фирма в Малага, която е и основният му източник на препитание.

Музиката GP винаги е възприемал повече като хоби, което е явно и от факта, че образованието му се свежда до завършване на Техникума по горско стопанство и дървообработване "В. Коларов". Въпреки това има своята роля за въвеждането на ъндърграунд хип-хопа у нас - всичките му песни са записани самобитно с помощта на колегите му от "Змей Рекърдс" (Нейко и Ицо Мухата), а албумите му не се разпространяват в търговската мрежа, а чрез интернет.

Музиката

Първите парчета на GP се появяват на бял свят през 2001 година в албума "Почивка" и моментално предизвикват бурна реакция от страна на феновете. Едни не спират да се смеят, други са готови да плачат, а коментарите варират от "Трагикомични рими" до "Моля те, спести ни тази мъка, пей си в банята". Вероятно именно това води и до постепенната трансформация на Гошо в един от най-активните "хейтъри" в България.

GP започва да взима на прицел мнозина от колегите си в бранша, обществени личности и др., превръщайки творчеството си в лична атака срещу всичко и срещу всеки. Текстовете му са убийствено нецензурни, а музиката му е критикувана, че съдържа в себе си всичко друго освен… музика. Въпреки това GP устоява и за периода от 2001 г. до днес издава 5 албума - "Почивка", Project Return, "Изтокът успя на юг", "Ако сърцето не казва, лицето показва" и New Generation.

Гошо срещу всички, всички срещу Гошо

В последните няколко години GP успя да се докаже като "хейтър" номер едно у нас, оплювайки в свои изпълнения всеки, който не е съгласен с таланта и вижданията му. Пред мушката на римите му преминаха младоците от Young BB Young, бивши и настоящи авери, звезди или анонимници, а в последно време сътвори и парче срещу "Господари на ефира", обявявайки, че ще ги трансформира в определение на задните части на кокошките.

Над всички в творчеството му обаче, остава най-яркото му вдъхновение - бившето гадже Живка. Като основен лирически герой, Живка имаше малшанса да пострада от мъжкото му достойнство по всевъзможни начини, да се лиши от каквато и да е привлекателна визия, според епитетите му и да бъде сравнявана с някои от най-атрактивните породи от света на зоологията, за които можете да се досетите.

"Благодарим ти, Бербатов"

Вероятно на този фон, песента, посветена на футболната звезда Димитър Бербатов - "Благодарим ти, Митко Бербатов", бе доста изненадващ ход и въпреки че му донесе поредната доза солидна критика сред феновете, за пореден път предизвика интереса на мнозина не само у нас, но и зад граница.

И макар да признаваме, че моментите, в които самооценката на GP сериозно се разминава с мнението на публиката, са налице, това съвсем не пречи той да е явление сам по себе си. С негативизъм или с уважение, фактът, че мнозина отделят от времето си, за да го коментират, говори достатъчно.

П.П: Всички участвали в реализацията на този материал са готови да си понесат отговорността и да се превърнат в лирически герой (положителен или отрицателен) в поредния нов проект на рапъра.

Аудио на Гошо от Почивка>>


Сподели.