Недадените

Pinterest LinkedIn +

Историческият сериал "Недадените" е съвместна продукция на БНТ и продуцентска къща "Артишок". Действието се развива по време на Втората световна война, а в основата на сюжета е едно от най-значимите събития в българската история от този период - спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Главните роли са поверени на Камен Донев, Мариус Куркински, Пенко Господинов и Стоян Радев.

Едва ли има нужда да споменаваме, че историческите сериали са едно от най-големите предизвикателства, когато става дума за телевизионни поредици. Не само заради високите бюджети и вниманието към детайлите, които изисква пресъздаването на всяка историческа епоха, но и защото, особено когато в основата на сюжета на продукцията стоят реални исторически личности и събития, обективността и придържането към фактите имат не по-малко значение от чисто художествените й качества.

Убедителното пресъздаване на епохата в "Недадените" до голяма степен се дължи на използваните архивни кадри от Втората световна война, както и на строгото придържане към хронологията и историческата достоверност на събитията.

Действието обхваща периода между 1940 и 1945 година, проследявайки едновременно важните политически събития и личните истории на персонажите.

Идеята:

"Недадените" е продукция на БНТ и продуцентска къща "Артишок". Сценарист на сериала е Емил Бонев, когото театралните фенове добре познават като актьор и директор на Драматичен театър Пловдив.

Създаването на сериала е свързано със 70-годишнината от спасяването на българските евреи, която беше отбелязана през март тази година. Режисьори на продукцията са Вито Бонев (Седем часа разлика) и Иван Митов, а продуцент е Мирослав Боршош.

Началото:

Сериалът стартира на 21 март тази година по БНТ. Излъчва се всеки четвъртък в 20:45 часа, а първият сезон на поредицата ще се състои от 12 епизода.

Историята:

Периодът между 1940 и 1945 година е един от най-драматичните не само в българската, но и в световната история. По време на Втората световна война България е единствената страна, която спасява евреите си от лагерите на смъртта. Спасяването на 48 000 души е безспорен подвиг на фона на политическите събития по онова време.

Освен върху него обаче сюжетът на "Недадените" се съсредоточава и върху етапите, довели до този политически подвиг, без да пропуска важните исторически моменти и трудностите, през които преминават държавата и българските евреи през войната. Както и нелицеприятните исторически факти като расизма, жестокия Закон за защита на нацията и политическите борби.

Героите и звездите:

Пенко Господинов е добре познат не само на театралните, но и на кино феновете с ролите си във "Военен кореспондент", "Нашите лични животи" и "Години на бяс". Не за пръв път го виждаме и в роля в сериал, повечето от вас вероятно са го гледали в "Морска сол", "Забранена любов" и "Седем часа разлика".

В "Недадените" на него е поверена ролята на цар Борис III, за която актьорът се подготвя изключително сериозно, изучавайки жестовете, начина на изразяване и цялостното излъчване на монарха.

Стоян Радев е актьор, известен най-вече с ролите си във варненския театър "Стоян Бъчваров". В "Недадените" той се превъплъщава в образа на Леон. Аптекар по професия, грижовен баща и съпруг, героят му е глава на едно от еврейските семейства, чиято история разказва сериалът.

Камен Донев, когото освен с многобройните му роли в театъра със сигурност свързвате и с телевизионното предаване "Улицата", е в ролята на Равин Нисим. Заедно със съпругата си Берта, чиято роля е поверена на Ирини Жамбонас (Другият наш възможен живот, Военен кореспондент), той представлява важна част от малката еврейска общност, върху чиято съдба се фокусира сериалът.

Мариус Куркински, когото освен като актьор театралната публика познава добре и като режисьор, е в ролята на Арон Бехар. Изключително сложен и емоционален персонаж, създаден специално за него.

Димитър Баненкин е в ролята на Александър Белев - комисар по еврейските въпроси. Белев е ключова и противоречива историческа личност, а в "Недадените" - сериозно предизвикателство като персонаж.

Към интересния актьорски състав на сериала се присъединяват и Димитър Живков, Гергана Плетньова (Единствената любовна история, която Хемингуей не описа, Военен кореспондент), Марин Янев в ролята на министър-председателя Богдан Филов, Владимир Пенев (Под прикритие), който се превъплъщава в образа на Митрополит Кирил, изиграл ключова роля в спасяването на българските евреи.

Партнират им също Роберт Янакиев в ролята на Петър Габровски - министър на вътрешните работи, Виктория Колева, Явор Бахаров (ТИЛТ, Стъклен дом, Цахес), Стефан Вълдобрев, чието дело е и музиката към сериала, и Лидия Инджова (Стъклената река, Цахес).

Сподели.