Наука за всеки: Пет шокиращи начина, по които социалните мрежи препрограмират мозъка ни

Pinterest LinkedIn +

Колко често сърфирате из социалните мрежи? Всеки ден? А по колко часа на ден средно смятате, че "висите" във Facebook, Google+ или Twitter, за да назовем една съвсем малка част от този тип платформи, в които са съсредоточени най-много потребители - близо 1/3 от човечеството! На колко устройства сте инсталирали приложенията на съответните мрежи? Случвало ли ви се е да почувствате вибрацията на смарт устройството си, а да се окаже, че нямате ново известие? А кога за последен път влязохте в мрежата, за да разберете какво се случва с някой ваш познат, водени от желанието да го изслушате и да съпреживеете проблемите, вълненията и надеждите му? Не ви ли се струва, че се чувствате истински удовлетворени само в дните, в които сте поствали активно и сте получили много лайкове и одобрителни коментари? А как минава работният ви ден - фокусирате ли вниманието си изцяло върху служебните си задължения или се опитвате да го разпределяте между няколко онлайн дейности, включително често обновяв

Колко често сърфирате из социалните мрежи? Всеки ден? А по колко часа на ден средно смятате, че "висите" във Facebook, Google+ или Twitter, за да назовем една съвсем малка част от този тип платформи, в които са съсредоточени най-много потребители - близо 1/3 от човечеството! На колко устройства сте инсталирали приложенията на съответните мрежи? 

Случвало ли ви се е да почувствате вибрацията на смарт устройството си, а да се окаже, че нямате ново известие? А кога за последен път влязохте в мрежата, за да разберете какво се случва с някой ваш познат, водени от желанието да го изслушате и да съпреживеете проблемите, вълненията и надеждите му? Не ви ли се струва, че се чувствате истински удовлетворени само в дните, в които сте поствали активно и сте получили много лайкове и одобрителни коментари? 

А как минава работният ви ден - фокусирате ли вниманието си изцяло върху служебните си задължения или се опитвате да го разпределяте между няколко онлайн дейности, включително често обновяване на синята "Книга на лицата", чрез която основно се информирате за случващото се по света и у нас и на свой ред разпространявате новините, които ви вълнуват (от обяда, който сте изяли, през новите си кецове, до плановете за лятото, най-новото видео с котки и критикуването на позициите, които други активни потребители изразяват по един или друг актуален въпрос)? 

Тогава това видео е точно за вас! Искаме да ви предупредим, че може да изпитате известен дискомфорт, смут или дори притеснение, докато го гледате, въпреки че AsapScience, както обикновено, са поднесли информацията в анимираната си научна лекция по много забавен и понятен начин. Това е добре - наречете го ИНТЕРВЕНЦИЯ и направете услуга на приятел - споделете го на стената му!


Сподели.