"Guardians of the Galaxy": забавното дете на "Star Wars" и "Indiana Jones"

Pinterest LinkedIn +

Може да звучи като светотатство, но май ще забравим Железния човек, Тор и Капитан Америка за известно време. Героите на деня вече са енот, дърво и съвременен Индиана Джоунс.

Ако преди няколко месеца някой ви беше казал, че тази странна комбинация ще ви спечели, едва ли щяхте да му повярвате. Факт е обаче, че под режисурата на Джеймс Гън sci-fi жанрът пое наистина дълбока глътка много свеж въздух… Или може би райски газ?

"Пазителите на галактиката" (Guardians of the Galaxy) е една от новите кино рожби на "Marvel", която студиото извади от известните на малцина тайни съкровищници на комикс индустрията. Историята разказва за група престъпници, обединени от обща цел – да сложат ръка върху мистичен кълбовиден артефакт и да победят зъл извънземен.

Новата рожба на "Marvel Studios" ни развежда из целия космос в една лента, която бихме определили като смесица между "Междузвездни войни" (Star Wars), "Индиана Джоунс" (Indiana Jones) и някоя от култовите пародии на Мел Брукс. 

Част от единствения процент земни герои е главният персонаж в "Пазителите на галактиката" Питър Куил, или както предпочита да го наричат – Star Lord. Именно той стои зад обединяването на бившите врагове Гамора, Груут, Рокет и Дракс в един добре сработен екип, който да защитава цялата вселена. Амбициозна задача, с която те се справят с помощта на много експлозии и хумор.

Няма да се превъзнасяме прекалено. Разбира се, че "Guardians of the Galaxy" не е най-добрият филм, правен някога, но знае какви са плюсовете му и ги използва изключително добре. Шоуто в голяма степен откраднаха Рокет и Груут, или както можем да им казваме отсега нататък, Крачун и Малчо.

Агресивният говорещ енот-гений и дървовидният му приятел са озвучени от Брадли Купър и Вин Дизел. Те се превъплъщават толкова добре в персонажите си, че дори и със затворени очи ще виждате героите, а не актьорите.

В злодейската дружина също има супер попадения. В това число на първо място влиза Небула - роботизираната дъщеря на титана Танос, в която феновете на "Doctor Who" могат да видят по принцип сладката актриса Карън Гилън. Лий Пейс е основният враг на нашите пазители, за който, за съжаление, няма да говорим както за харизматични злодеи като Локи, Дарт Вейдър или Жокера на Хийт Леджър. 

Дори да не са гениални обаче, всички актьори влизат умело в ролите си. Както в комедийните, така и в драматичните моменти (90% от филма е най-смешната комедия на 2014 г.) всеки от тях предизвиква само симпатиите ни. 

И докато говорим за (I am) Groot и неговия космат приятел, щяхме да пропуснем може би най-големия жокер на режисьора Джеймс Гън – музиката. Всичко е супер 80-тарско и гарантирано. След като минат финалните надписи, в ушите ви ще звучат само Марвин Гей, "Jacksons 5" и "Blue Swede". 

Колкото до останалото – имаме нов екип пазители, които да чакаме, докато "The Avengers" се борят с Ултрон през следващите няколко години. Дори да не изкара десет милиарда долара в боксофиса като "Transformers", "Guardians of the Galaxy" със сигурност е една от най-кадърно направените sci-fi ленти за последните години – забавна, красиво заснета и пълна с екшън, химия между героите и култови реплики, които ще цитирате на всяко събиране с приятелите си. 

Сподели.