НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната

Pinterest LinkedIn +

НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и този път американската космическа агенция ще остане там, информира технологичният сайт Pixelmedia.bg.

Джим Бриденстин, администратор на НАСА, е заявил пред репортери, че Агенцията планира да ускори плановете, които имат подкрепата на президента Доналд Тръмп, да се върне на Луната, използвайки частни компании. "Важно е да се върнем на Луната възможно най-бързо", казва Бриденстин и добавя, че се надява астронавти да бъдат изпратени на естествения спътник на Земята до 2028 г.

"Този път, когато отидем на Луната, ние всъщност ще останем. Няма да оставяме знамена и отпечатъци и след това да си идем у дома, за да не се налага да се връщаме отново след 50 години", каза още той.

Последният човек, който стъпи на Луната, беше Юджийн Чернан през декември 1972 г. по време на мисията на "Аполо 17". Преди американците отново да стъпят на лунната повърхност, НАСА смята да приземи там безпилотен апарат до 2024 г. и вече очаква оферти за изграждане на сондата от разрастващия се частен сектор. Крайният срок за подаване на оферти е 25 март, като първата селекция се очаква през май.

НАСА планира да построи и малка космическа станция, наречена "Портал", в орбитата около Луната до 2026 г. Тя ще служи като пътна станция за пътувания до и от повърхността на спътника ни, но няма да има постоянен екипаж като Международната космическа станция (МКС), която се намира в момента в околоземната орбита.

Както и при космическата станция, НАСА ще търси участието на други страни, които биха могли да осигурят част от необходимото оборудване, като например модули за станцията или превозните средства, които ще позволят кацане на повърхността. В рамките на програмата Агенцията смята да изпрати научно оборудване и други технологични инструменти на Луната през 2020 г. или още дори преди края на тази година.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.