Направи ми кавър, който да мразя

Pinterest LinkedIn +

Противопоставянето на музикалните фенове е съвсем в реда на нещата. И това съвсем ярко бе илюстрирано, когато Джъстин Бийбър си позволи да пусне в YouTube онова 15-секундно клипче, в което се опитва да тананика Fade to Black на Metallica. Процентът хора, израснали с музиката на метъл титаните, които биха кимнали одобрително, след като изгледат видеото на канадския тийн идол, е нищожен.

Негативните реакции олицетворяват пренебрежителното отношение на рок феновете не толкова към певческите качества на Бийбър, колкото към това, което той олицетворява – продукция, погълната от идеята да има музика в нея за развиване на устойчив бизнес. Дали самият Джъстин е фен на Metallica - това никога няма да има значение за предубедения фен.

Така идеята му да демонстрира, че знае всъщност коя песен е Fade to Black, е обречена на безброй обиди и псувни. Как обаче щяха да стоят нещата, ако ролите бяха разменени? Представете си Джеймс Хетфийлд в студиото с китара в ръка. Фронтменът на Metallica засвирва Baby или който да е друг хит на Бийбър, изпява нещо кратко, качва го в YouTube и чака реакциите.

Феновете на Metallica едва ли ще останат във възторг, но поне ще схванат идеята за подигравка с канадеца.  Въобще правенето на кавъри на лигави поп парчета от всякакви метъл, пънк и рок групи е цяла ниша, която може да те накара да погледнеш на въпросните песни с други очи или, казано другояче, "да ги чуеш с други уши".

Оттук следва и друг въпрос – защо рок феновете реагират като ужилени, когато такива като Бийбър и One Direction "съсипват" творчеството на техните любимци? Ако е окей метъл кавър на поп песен, оправдано ли е недоволството им, когато става дума за поп кавър на метъл парче?

Именно в един такъв въпрос се крие до голяма степен и противопоставянето на музикалните вкусове. Което довежда до три хипотетични кошмара за ориентираните строго към рока фенове:

One Direction да направят кавър на God Save the Queen на Sex Pistols

На няколко пъти вече се правят опити бой бандата от британския X Factor да бъде "сближена" с по-рок аудиторията чрез кавъра на One Way or Another на Blondie и тениските на Ramones, които петимата разбивачи на женски сърца носят. Засега обаче без резултат. Представете си One Direction, качени на лодка по Темза, където да изпълняват на живо God Save the Queen на пънк легендите Sex Pistols.

Майли Сайръс да направи кавър на Ballbreaker на AC/DC

Майли върху огромното гюле от клипа на Wrecking Ball е един от най-запомнящите се образи в шоубизнеса през 2013 г. Дали AC/DC първи са ползвали такъв реквизит е задача с повишена трудност, но ако Майли реши да ползва гюлето на своята сцена и да смени репертоара, то Ballbreaker е "най-удачният вариант", макар че и Balls to the Wall на Accept би ужасил рок феновете.

Джъстин Бийбър да направи кавър на Seek & Destroy на Metallica

Възмъжал и придобил достатъчно самочувствие след Fade to Black, Джъстин се втурва в най-дълбоките води. Той е наизустил китарния риф на Seek & Destroy – вероятно един от най-разпознаваемите в света на музиката - и докато си прави движенията на "въздушна китара", си припява "We are scanning the scene in the city tonight… baby".

Сподели.