Накъде се реди ламинат – съвети от Mr. Bricolage

Pinterest LinkedIn +

Ламинираният паркет имитира идеално естественото дърво, неговата структура, текстура и цвят. Той е лесен за поддръжка и е подходящ за всички помещения.  

Преди поставянето на ламинат трябва да се увериш, че имаш достатъчно разстояние между всички врати и сегашния си под, да съобразиш каква е общата дебелина на подовото покритие в съседните помещения, да избереш подложка и да прецениш в каква посока да бъде ориентиран паркетът.


Какви подложки се слагат

За идеално монтиране на ламинат е необходим перфектно равен под. Често, когато се избира най-подходящият ламиниран паркет, се забравят важни елементи като подложката и нейните функции:

  • Дебелина 2мм – минимум, който трябва да се инсталира на пода. Често се използва като бюджетно решение и подходяща подложка за идеално равни подове.
  • Дебелина 3 мм – отличава се с по-голяма плътност и дебелина, но също е мека и се предлага на руло.
  • XPS подложка 3мм – това, което я прави специална, е свойството да задържа шум и топлина, но нивото на пода се повишава минимално.
  • Дебелина 5мм – подходящ за издръжлив ламинат, с клас на устойчивост на износването 32-33, чиято дебелина е 10-12 милиметра. Цената на квадрат е по-висока, но с подобна комбинация тези модели могат да служат за повече от 20-30 години.
  • Подложки, подходящи при наличието на подово отопление.

Каква е посоката на редене

Ламинатът се полага на плаващ принцип и не е нужно да се захваща за основата с лепило или пирони. Ламелите се съединяват чрез клик-сглобка по дължината на ламелата (от двете страни) или по дължина и ширина (от четирите страни). Ако посоката, в която редиш паркета, съвпада с дължината на ламелите, то стаята зрително ще се удължи. Въпреки това едно от най-старите правила за ориентир гласи, че се ламинат се реди по посока на светлината. Тоест, ако прозорецът е един, дъските се ориентират към него. В случаите, когато има два източника на светлина, посоката е към по-светлия от тях.

Първият ред трябва да се монтира на разстояние 8-10 мм от стената, за да може паркетът свободно да се свива и разширява. Ако не оставиш разстояние между стената и ламината, е възможно той да се надуе или да се деформира.


Аксесоари 

За да има подът завършен вид, помисли и за подходящите консумативи и довършителни щрихи към него. Консултантите от "Мосю бриколаж" са винаги на твое разположение и силно препоръчват да предвидиш нуждата от следните три аксесоара:

  • Первази – служат за скриване на разширителната фуга, оставена при реденето на ламинирания паркет.
  • Преходни лайсни – използват се, когато е нужно да се компенсира разлика в нивото на две различни подови настилки.
  • Завършващи лайсни – във форма на L, подходящи за прагове и стъпала.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.