Най-интересното от Spike TV Video Game Awards 2011

Pinterest LinkedIn +

Откъде да започна? От "дежурните" победители? Не, едва ли. Там изненади няма. Особено, ако вече сте видяли списъка с номинациите. The Elder Scrolls V: Skyrim е "Игра на 2011 година", Uncharted 3: Drake's Deception - "Най-добра PS3 игра", Batman: Arkham City - "Най-добра Xbox 360 игра", а Bethesda Game Studios - "Студио на 2011 година". Приятна изненада бе обявяването на култовия Жокера от Batman: Arkham City за "Гейм персонаж" на годината, но във всяко едно друго отношение всичко бе напълно предвидимо. Интересното от шоуто, както винаги, беше другаде - в частта със световните премиери.

Като едно от последните големи гейм събития на отиващата си 2011 година и разположена централно по средата на традиционната предпразнична игрална суша между края на ноември и средата на февруари, церемонията по връчването на ежегодните награди на Spike TV винаги е била сцена за интересни анонси на предстоящи заглавия. И този път изключения нямаше.

Стартираме с новина №1 (не толкова по значимост, колкото от гледна точка ефекта на изненадата). От близо месец вървят слухове, провокирани от тайнствен скрийншот, появил се онлайн, за следващата BioWare игра, базирана на изцяло ново IP. Сега вече тази новина стана официална и спекулациите се оказаха истина – следващото BioWare заглавие е игра от серията Command & Conquer, но не точно играта, която по-старите фенове на франчайза очакваха.

 
На практика, става дума не за продължение на оригиналната C&C сага (Кейн, GDI, тибериум), а за реставрация на един позабравен клон на поредицата – Generals. За разлика от Red Alert и разказа за нестихващия конфликт NOD/GDI, Generals беше издържан в доста по-традиционен (да се чете StarCraft), реално-времеви и стратегически стил и колкото и да не се харесва това на олд скуул
Command & Conquer феновете, си остава едно от най-добре продаващите се издания в серията.

За тези, които се чудят какво прави традиционно RPG студио на RTS сцената, правим леко пояснение - с разработката на Command & Conquer: Generals 2 се е заел нов клон на компанията с име BioWare Victory. Интересна подробност е и фактът, че начело на новото студио в качеството си на изпълнителен продуцент на проекта е не друг, а Jon Van Caneghem – човекът, на когото дължим култовата Might and Magic серия.

Засега относно новия Command & Conquer се знае малко. Действието в играта ще се развива десет години след края на оригинала, а енджинът, с който ще е раздвижен Generals 2, ще е Frostbyte 2.

 Любопитен дебют от нощта на Spike TV Video Game Awards 2011 е и новото заглавие на друго легендарно студио – Naughty Dog, създателите на Uncharted. Това, което са ни подготвили, може да се определи като "I Am Legend среща The Walking Dead".

Да, знам, темата е меко казано преексплоатирана и дори взе да омръзва, но от оригинално студио като Naughty Dog винаги може да се очакват изненади. Показаният трейлър изглежда впечатляващо, при това не е компютърна анимация, а създаден с енджина на играта и изпълнен на стандартен PS3.

Интересни новини и от Epic Games! Студиото анонсира новия си проект – Fortnite. Според шантавия Клиф Блезински, става дума за "игра, в която ще изследвате, събирате плячка, изграждате и... най-общо казано ще оцелявате". Очевидно говорим за още едно пост-апокалиптично, зомби сървайвъл заглавие с елементи от Minecraft, визуалния стил на Team Fortress 2 и щипка Tower Defense механика.

 Малко благини и от Blizzard Entertainment (с награда за "Игрален Бог на годината"). Студиото показа интро синематика на Diablo III и макар все още около играта да цари информационна мъгла (най-вече по повод официалната дата, на която ще я видим на пазара), с всеки следващ ден проектът изглежда все по-корав.

Сред другите интересни анонси бяха нова Alan Wake игра (American Nightmare), световна премиера на новия Hitman (Hitman Absolution), още едно Tekken и Metal Gear заглавие (Tekken Tag Tournament 2 и Metal Gear Rising: Revengeance), както и поредното попълнение в серията тактически шутъри Rainbow 6 - Rainbow 6 Patriots.

Сподели.