Най-ярките филмови роли на Стефан Данаилов

Pinterest LinkedIn +

През последните дни България е Ламбо, Мастера, майор Деянов, българският Ален Делон… или просто Стефан Данаилов. Големият български актьор ни напусна, но ролите му остават като емблема за ненадминат талант, непобедим оптимизъм, чар, доброта и човечност. 

Талантът на Стефан Данаилов е огромен и за това свидетелстват над 150-те му роли в киното, театъра и телевизията. Бройка, която звучи невероятна за постигане в рамките на един човешки живот, но не и за него – Мастера, както го наричат студентите му. 

Ето кои са най-ярките филмови роли, с които любимецът на поколения българи ще остане завинаги в сърцата ни:

Майор Деянов, "На всеки километър" 


Макар че актьорската кариера на Стефан Данаилов стартира още на 14 години с участието му в игралния филм "Следите остават", популярността му избухва с ролята на майор Никола Деянов в телевизионния сериал "На всеки километър". Емоционалността и момчешкият чар на героя пленяват зрителите, които остават приковани пред телевизионния екран, а улиците на цяла България опустяват  по време на излъчването на филма. Образът на енигматичния майор Деянов е създаден от писателя Павел Вежинов, който е и сценарист на лентата. Вежинов придава на Деянов чертите на супергерой от съпротивата на комунистическата партия срещу тогавашната власт. Макар и тогава само на 26 години, младият актьор се справя блестящо с ролята си и се превръща във всенароден любимец.
 

За това как е бил възприеман от зрителите героят му говори самият Стефан Данаилов пред Българското национално радио: "Когато започнахме снимането на новите серии, навсякъде винаги е имало хора, зрители, които са идвали да ни видят. И случайно, обръщайки се встрани, виждаш две очи, които те гледат с възторг, с някакво страшно разбиране за това, което правиш. Като че ли аз не съм аз, а наистина героят Никола Деянов и това не се забравя така лесно" – думи, в които ясно личи искреното вълнение на актьора от успеха на сериала. А огромният интерес към "На всеки километър" е безспорен. Гледат го във всички тогавашни социалистически страни, дори и в далечен Китай. "Ние сме на всеки километър и така до края на света…" – едва ли има фен на българското кино, който да не знае този рефрен. И заслужено!

 

Яким, "Дами Канят" 

 
"Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" е друга реплика, която веднага асоциираме с името на Стефан Данаилов и респектиращия му талант. Комедията "Дами канят" превръща актьора в най-известния Дон Жуан на българското кино, а славата му надхвърля границите на страната ни още през 80-те години на миналия век. 

Във филма на Иван Андонов актьорът влиза в ролята на чаровния инструктор по шофиране Яким Донев, който бързо омагьосва жените, а те не спират да го преследват и ухажват. На екрана той си партнира с други култови имена от киното и театъра – Невена Коканова, Цветана Манева, Мариана Димитрова, Надя Тодорова, Мария Статулова  – и това остава една от най-разпознаваемите му роли.

 

Дон Нуцо, "Октопод" 


Ролята на Стефан Данаилов в италианския сериал "Октопод" го прави популярен и в чужбина. Филмът има световна популярност и в него участват известни италиански актьори като Микеле Плачидо, Ремо Джироне, Джулияна де Сио и др. Българинът играе в седмия сезон от 1994 г., в който влиза в ролята на злодея дон Нуцо.
 

За играта му режисьорът на "Октопод" Луиджи Перели разказва: "... Стефан веднага ме впечатли с позитивното си и симпатично лице. Реших да му поверя ролята на Нуцо в "Октопод 7" – това е персонаж, който е водеща нишка в целия "Октопод", голяма личност. Така започна нашето сътрудничество, което след това продължи и с други роли".  

Перели режисира Стефан Данаилов и в минисериала "Рекет", където играе ролята на мафиотски бос. Най-голямата известност в Италия за българския актьор идва с главната му роля в сериала "Дело по съвест".

 

Димитър Касабов, "Стъклен дом"  


Стефан Данаилов се снима в много чуждестранни продукции, но най-младите зрители вероятно го познават от сериала "Стъклен дом", в който играе ролята на Димитър Касабов, съдружник "M Center" (сезон 1) и собственик на мол "Витоша" (сезон 2).
 

Герои на сериала са три семейства, които притежават най-големия мол в София. Те живеят в лукс, за който всеки човек в България си мечтае. И макар че героят на Стефан Данаилов е смъртоносно ранен още в началото на първи сезон, във втория се завръща, за да защити семейството си.

 

Борис Арнаудов, "Фамилията" 


Друга успешна българска продукция от последните години с участието на Стефан Данаилов е "Фамилията". В нея актьорът отново играе ролята на богат шеф – Борис Арнаудов. Той е глава на голяма фамилия, чиито членове работят за семейния бизнес.
 

Харизматичен и с осанка на владетел, Борис притежава изключителна воля и интелект. За него семейството е от най-голямо значение, а той винаги намира изход и от най-сложната ситуация, често чрез изкуството на манипулацията.

 

 Други емблематични роли 

Огромна следа в българското кино Стефан Данаилов оставя с ролите си в "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Черните ангели", "Сватбите на Йоан Асен", "Топло" и др. 

Огромно е наследството му и на театралната сцена. Не само с десетките силни роли като Хамлет, Дон Жуан, Дон Кихот, а и със стотиците талантливи артисти, на които като преподавател е помогнал да намерят своя професионален път.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.