Най-голямата европейска конференция на лесбийки, гейове, бисексуални, трассексуални и интерсексуални хора ще бъде в София през 2020 г.

Pinterest LinkedIn +

Делегатите на 22-рата годишна конференция на международната НПО "ИЛГА-Европа", която се проведе в Брюксел между 24 и 27 октомври, определиха София за домакин на най-големия политически ЛГБТИ форум в Европа през 2020 година. Така българската столица се превръща в първия европейски град, който за втори път ще приюти конференцията. 

Първото домакинство на София беше през 2006 г. в рамките на десетото юбилейно издание на събитието, а темата на конференцията беше "Ние сме семейство – нашите семейства в Европа и европейското семейство".

"Изключително сме развълнувани от възможността да домакинстваме събитие от такава важност и такъв мащаб. Конференцията събира над 500 делегати от цяла Европа и служи като платформа за вземане на решения за бъдещето на ЛГБТИ движението на нашия континент. Различните държави в Европа съществуват в много различни реалности и точно затова смятаме, че е истински важно гласът на страните от Източна Европа и Балканите да бъде чут", споделят организаторите.

Зад кандидатурата на София стоят фондациите "ГЛАС", "Билитис" и Младежката ЛГБТ организация "Действие". През април тази година същите три организации откриха първия общностен ЛГБТИ център в България "Rainbow Hub". Пак те, в сътрудничество с Българския хелзинкски комитет, организацията "Куиър отряд" и индивидуални активисти, стоят в основата на "София прайд".

"ИЛГА – Европа" е международна неправителствена организация, работеща за равенство в правата на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора (ЛГБТИ) в Европа. Организацията работи с Европейския съюз, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по отношение спазването на човешките права на ЛГБТИ хората и в частност, на правото им на убежище, защита от престъпленията от омраза и словото на омраза, образование, право на работа, право на семейство, правото на свобода на сдружаване, събиране и изразяване, правото на здравна помощ, разпознаване на правния пол и пр.
Сподели.