На фокус: "Всичко се решава преди детската градина" на Масару Ибука

Pinterest LinkedIn +

Имат ли значение действията на родителите за това колко ще умно детето или интелектът зависи единствено от наследените гени? Повечето родители са си задавали този въпрос поне веднъж, а японският инженер и предприемач Масару Ибука дава един любопитен отговор, който може да промени възгледите ви за обучението на малчуганите.

Теориите за това коя възраст се най-важна за възпитанието и развитието на едно дете са много. От познатите на всички първи седем години, през идеята, че те далеч не са най-важни, до малко крайното виждане, че децата са такива, каквито ги правят гените им и нищо не може да промени този факт. Сигурни сме, че сте попадали на най-различни мнения. 

Дали е възможно най-важният период за умственото развитие на детето да е много по-ранен, отколкото сме смятали досега? Според Масару Ибука е точно така. Тази теория стъпва на сериозни факти и всъщност съвсем не е нова. Книгата, за която ще ви разкажем, излиза през 1971 година, а според нейния автор най-важен е периодът преди детската градина.

Ибука е основател на технологичния гигант "Сони" и повечето от вас вероятно ще се запитат защо един инженер е решил да се занимава с проблем като обучението на децата. Във "Всичко се решава преди детската градина" той дава съвсем конкретен отговор на този въпрос.

Причините са колкото лични, толкова и обществени. Разтревожен от това, което се случва в съвременното общество, той се пита дали образованието не е част от проблема. Освен това самият той има дете с проблеми в развитието и се интересува живо от методите за обучение на деца, независимо дали те са със специални нужди или без физически и ментални недъзи.

Затова, когато се запознава с музикалния педагог Шиничи Сузуки, той е впечатлен от неговата теория, че всяко дете е способно да се развива както трябва, ако го обучаваш правилно. И от твърдението, че най-важен за умственото развитие е именно периодът от раждането на детето до тригодишната му възраст. 

Наблюдавайки работата на Сузуки, който е цигулар и преподава музика, Масару Ибука решава да приложи неговия метод към други дисциплини. Той не цели да създава гении, а единствено да обучава и образова децата правилно, за да бъдат уравновесени и с жив ум като възрастни.

"Всичко се решава преди детската градина" е написана на достатъчно достъпен език и от години е едно най-значимите "помагала" на родителите по цял свят. Масару Ибука успява да обясни прекрасно не само защо именно първите три години са най-важни, но и колко е голяма ролята на родителите за правилното развитие на децата именно в този период.

Посочва грешките, които родителите често (макар и несъзнателно) допускат и които могат да окажат решаващо влияние върху живота на децата, като помага на читателите си да ги избегнат. Благодарение на музиката, изкуството и най-вече пълноценното общуване децата започват да изпитват нужда от знания и стават не само по-съобразителни, но по-силни и по-добри.

Ако сте любопитни да научите повече за теорията и методите на Масару Ибука за ранно обучение, най-лесният начин да се сдобиете с "Всичко се решава преди детската градина" е ТУК

Сподели.