На фокус: "Войните ги започват неудачниците" на Вадим Панов

Pinterest LinkedIn +

"Войните ги започват неудачниците" е началото на една впечатляващо мащабна фентъзи поредица, така че ако отдавна не сте попадали книга, чието продължение да очаквате с истинско нетърпение, определено си заслужава да й обърнете внимание.

"Войните ги започват неудачниците" грабва със заглавие, това не може да се отрече. Освен това е различна - нещо, което феновете на фентъзи жанра със сигурност ще оценят. Ако сте попадали на книгите на Сергей Лукяненко ("Нощен патрул"), знаете, че руските писатели умеят да вплитат собствената си реалност в измислените светове, които създават.

Вадим Панов, който освен писател е и дипломиран радиоинженер, започва кариерата си на професионален писател през 2001 година с излизането именно на "Войните ги започват неудачниците". Едно толкова руско фентъзи, че в първите страници на романа имате чувството, че сте попаднали на кръстоска между "Война и мир", приказките на Пушкин и "Властелина на пръстените".

Последното не заради някаква конкретно осезаема прилика или опит за имитация, а главно заради атмосферата, която още след първите страници се променя коренно, прехвърляйки ни от приказно в ърбън фентъзи.

С този първи роман Панов поставя началото на поредицата "Тайният град", която вече включва 23 романа и само 5 от тях са написани в съавторство. И това съвсем не изчерпва продуктивността на автора, който има зад гърба си още две изключително успешни поредици - "Анклави" (киберпънк) и "Херметикон" (стиймпънк).

Напълно логично е да си зададете въпроса дали когато пишеш толкова много, романите са наистина качествени. Поне що се отнася до поредицата "Тайния град" и "Войните ги започват неудачниците", отговорът категорично е да.

В нея светът на магията, изпълнен с нехора, се сблъсква с този на хората. Из Москва се разхождат магьосници и жрици, които от векове водят своя тайнствен живот и чието съществуване ще се окаже силно застрашено от едно момче, чиято поява е предсказана много отдавна.

Неговото име е Любомир. Той е Вестителя, чиято сила е описана в древно пророчество и от него се очаква да сложи край на вековните войни, налагайки категорично властта си над всички древни домове. Само че нещо в плана на кралица Всеслава, върховна жрица на Зеления дом и пазителка на Кладенеца на дъждовете, ще се обърка.

Момчето, което я е гледало с обажание и чиято сила превъзхожда тази на всички останали магьосници, ще се обърне срещу нея. Как Вестиля ще се бори за своята власт и кои са невзрачните дребосъци с червени кърпи на главите, които му помагат?

В противоборството между магьосници, жрици и барони от големите древни родове на нехората ще се забърка и Артьом. Той попада на една странна лекция заедно с приятелката си, която обича всичко непознато и загадъчно: от НЛО до истории за магия.

Докато слуша отегчен теориите на водещия лекцията професор, Артьом изобщо не подозира колко реални ще се окажат те. Нито че съвсем скоро ще знае всичко за света на магията и Тайния град. Дали именно той е неудачникът, заради когото ще избухне войната, или ще се окаже героят, сложил й край? А защо не и двете?

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Войните ги започват неудачниците" е ТУК.

Сподели.