На фокус: "Вила с басейн" на Херман Кох

Pinterest LinkedIn +

Преди известно време ви представихме романа на Херман Кох "Вечерята". Сега отново ще поговорим за най-превеждания холандски писател. Поводът е гостуването на автора в България и излизането на още една негова книга - "Вила с басейн".

"Вечерята" е романът, който прави Херман Кох световноизвестен. След такъв успех всички очакват със затаен дъх следващата творба. И очакванията са изключително високи. Въпреки това "Вила с басейн" напълно ги оправдава.

"Вила с басейн" излиза през 2011 година, две години след "Вечерята". По това време Кох вече е познат по цял свят, а "Вечерята" е световен бестселър, преведен на повече от тридесет езика. Доказал се като майстор на психологическия трилър, писателят поднася на читателите си нова порция черен хумор, примесен с брилянтно изградено напрежение.

"Вила с басейн" започва със зловещ портрет на холандската здравна система, при това направен от човек, който я познава много добре. Марк Шлосер е семеен лекар, който напълно осъзнава несъвършенствата на системата, ужасен е от тях и въпреки това ги е приел. Примирил се е с положението. Благодарение на любезното си отношение към пациентите е привилегирован да лекува основно богаташи, светски личности и знаменитости.

Сред тях е известният актьор Ралф Майер, страдащ от нелечимо заболяване, което съвсем скоро ще доведе до смъртта му. Всъщност в началото на романа Ралф вече е мъртъв, а неговият лекар се връща назад в спомените си, за да изясни обстоятелствата около тази смърт. Всичко започва, когато актьорът кани Марк Шлосер и семейството му в своята вила.

Лекарят приема поканата и това негово решение ще промени изцяло живота и на двете семейства. Въпросите, които "Вила с басейн" поставя, са толкова много и толкова зловещи, че със сигурност дълго след като прочели книгата ще продължавате да се питате как е възможно една толкова богата държава да има толкова отчайващо неефективна здравна система и дали доктор Шлосер е допуснал лекарска грешка, или е извършил убийство. Кох обрисува брилянтно крайностите, до които е способен да стигне човек, за да запази комфортното си съществуване.

Херман Кох гостува у нас по покана на издателство "Колибри". Представянето на автора и неговите две книги е на 12 ноември 2014 година в книжарница "Хеликон България" на бул. "Цар Освободител" №4 в София и е поверено на писателя Георги Господинов.

Най-лесният начин да се сдобиете с романите на Херман Кох е ТУК

Сподели.