На фокус: "Убиеца Андерш и неговите приятели" на Юнас Юнасон

Pinterest LinkedIn +

Забавен, ироничен и пълен с изненади – поредният шедьовър на Юнас Юнасон е точно такъв, какъвто очаквахме. В него ще откриете един съвсем истински (но въпреки това много симпатичен) убиец, свещеник, какъвто досега със сигурност не сте срещали, и един рецепционист, който няма никаква причина да бъде оптимистично настроен.

Романите на Юнас Юнасон отдавна успяха да спечелят вниманието на българските читатели. Смело можем да заявим, че благодарение на тях феновете на скандинавската литература чувствително се увеличиха, но въпреки това допускаме (колкото и да е невероятно), че е възможно все още да не сте попадали на нито един от тях.

В този случай е добре да знаете няколко неща, преди да преминете към четенето на Юнасон. Първо, не е препоръчително да четете творбите му на обществени места, освен ако нямате нищо против всички наоколо да ви зяпат, докато се смеете с глас. 

Второ, не е нужно да ги четете подред, защото са напълно самостоятелни произведения. Сигурни сме обаче, че независимо от коя книга започнете, ще искате да прочетете и останалите. Освен това, колкото и идилична представа да сте имали за скандинавските страни, подгответе се да се разделите с нея.

И накрая: Юнас Юнасон е автор на няколко световни бестселъра, но по нищо не прилича на своите колеги по перо. След дълга и успешна кариера на журналист и телевизионен продуцент той решава да започне нов живот.

Напуска работа, продава всичко, което притежава в Швеция, и се мести край езерото Лугано в Швейцария.

И всичко това – защото е решил да се посвети на писането. Три години след този доста рискован ход излиза първият му роман "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", който потвърждава, че решението на Юнасон е било съвсем правилно.

Книгата моментално се превръща в бестселър, преведен 35 езика, достигнал тираж от над 4 милиона екземпляра, успешно екранизиран, отличен с куп престижни литературни награди и любим на огромен брой читатели по цял свят.

В новия роман на Юнасон – "Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой и друг неприятел)" – ви очаква една нетрадиционна, колкото забавна, почти толкова и сериозна история, изпъстрена с необикновени персонажи и неочаквани обрати.

Пер Першон е рецепционист в евтин хотел. Дните му преминават главно в еднообразна работа, спомени за миналото и горчиви размисли какъв би бил животът му, ако дядо му не беше загубил семейното богатство. Нещо, което Пер няма да разбере. Предстои му обаче да открие колко бързо може да се промени скучното му ежедневие.

Когато в хотела се настанява Убиеца Андерш, излежал три последователни присъди за убийства, резултат от злощастно съчетание на избухлив нрав, алкохол и медикаменти, всичко, което Пер иска, е да не предизвиква гнева на този своенравен гост. 

Задача, с която се справя доста добре, докато една неделя не среща случайно бившата свещенослужителка Йохана Шеландер. Йохана не вярва в Бог, но е убедена, че има добри ораторски умения благодарение на годините, прекарани в проповеди. И се оказва права, въпреки че молитвите и проповедите й са доста неубедителни.

Дори успява да промени възгледите на Убиеца Андерш, който не само ще повярва в Бог, но и ще се влюби в Библията. Освен това ще реши, че идеята да бъде съдружник със свещенослужителката и рецепциониста в бизнес, включващ раздаване на съмнително правосъдие, е много добра. Пер, от своя страна, гледа на начинанието така:

"Рецепционистът подозираше, че ги очакват нещастия. И пари. И още нещастия. И пари. С нещастията вече беше свикнал. Дори нямаше да забележи, ако получи още от същото, нали? Никога обаче не бе виждал пари в по-значими количества..."

Докъде ще стигне този необикновен тандем, ръководен от принципа: "По-блажено е да се взима, отколкото да се дава" – можете да разберете само ако прочете "Убиеца Андерш и неговите приятели". Забавлението е гарантирано, а най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.