На фокус: "Тесният път към далечния север" на Ричард Фланаган

Pinterest LinkedIn +

"Тесният път към далечния север" е книга събитие. От онези, които остават във времето и ще бъдат четени дълго след като са написани. Ричард Фланаган създава шедьовър, който се чете с лекота, макар да разказва една ужасяваща история.

"Ужасът може да се побере в книга, да получи форма и смисъл. В живота обаче той няма нито форма, нито смисъл. Просто го има. И докато властва над всичко, сякаш в цялата вселена няма нищо друго освен ужас."

Изваден от контекста, този цитат от "Тесният път към далечния север" създава различно впечатление. И все пак, дори така, провокира да продължите да четете. Последният (поне засега) роман на Ричард Фланаган е вдъхновен от преживяванията на бащата на писателя в японски военнопленнически лагер през Втората световна война.

Тази тема не се появява за първи път в литературата, но не всеки писател, избрал подобен нелек сюжет, успява да постигне дълбочината, която ще откриете в романа на Фланаган. Нито неговата четивност. Именно това превръща "Тесният път към далечния север" в забележително четиво. Въпреки чудовищните събития, които описва, книгата се чете с лекота.

Ричард Фланаган е най-успешният и известен съвременен австралийски писател. Той е автор на няколко романа, всеки от които е отличен с по няколко награди. Успехът, който постига с "Тесният път към далечния север", е повече от впечатляващ.

Книгата е отличена с награда Man Booker за 2014 година, а А. К. Грейлинг – председател на журито, избрало романа на Фланаган – казва: "През годините наградата Man Booker е била печелена от много хубави книги, но тази година я присъдихме на шедьовър."

Определян като истинско постижение в литературата, "Тесният път към далечния север" започва на остров Тасмания, където е роден самият Фланаган, както и главният герой в неговата история. Неговото име е Дориго Еванс, а причините книгата да започва с неговите детски спомени са няколко.

На фона на малкото градче с население само четиридесет души, в което започва животът на Дориго Еванс, контрастът със събитията, които му предстоят, е изключително ярък. Освен това още в първите страници на романа някак мимоходом се споменава, че по-големият брат на Дориго скоро се е завърнал от фронта. Той обаче никога не разказва за онова, което е преживял по време на войната.

Много години по-късно Дориго Еванс вече не е малко момче и у него като че не е останал дори спомен за детето, което е бил, ако не броим любовта към поезията. Над седемдесетгодишен, успешен и известен хирург, Дориго е най-прославеният австралийски герой от войната и все още е неуморен бонвиван.

Призраците на войната обаче продължават да го преследват. Не само заради медийната известност, но и защото самият той все още търси отговорите на много въпроси. Например как младият военен лекар, изпратен на далекоизточния фронт и попаднал в ада на японски трудов лагер, се е превърнал в прегърбен под ореола на публичния си образ човек, безчувствен към критиката и безсилен пред собствените си угризения.

През 1943 година Дориго Еванс е един от хилядите военнопленници от Австралия, изпратени да построят железопътната линия между Тайланд (тогавашен Сиам) и Бирма, известна като Линията на смъртта. Как би могъл някой да оцелее на място, където няма достатъчно храна, работата е непосилно много, заразните болести – също, а пазачите го малтретират всячески?

Вкопчени в нереалистичната надежда, че ще се приберат и ще видят отново близките си, някои от военнопленниците все пак оцеляват. Един от тях е Дориго Еванс, крепен единствено от надеждата да види отново първата си любов Ейми.

Младият лекар помага на голяма част от останалите пленници с всички възможни средства, а страстта, с която се бори за живот и нарушава правилата в лагера, остава да живее в него дълго след като се е спасил от ужасите на войната. Споменът за тях обаче също не го напуска никога.

Фланаган неслучайно заимства заглавието на романа си от прочутия с метафоричните си духовни обобщения пътепис на японския класик Мацуо Башо. "Тесният път към далечния север" е книга колкото за войната, толкова и за сложността на човешката душа.

Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да се сдобиете с романа е ТУК.

Сподели.